Датата 1 януари 2024 година за приемане на еврото в България се поддържа от всички. Работи се за спазване на срока, каза пред журналисти министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Моето послание е към всички в парламента да се прояви изключителна отговорност, защото е нужно да се свърши много работа, каза Даниел Лорер.

Много е възможно на ниво Европейски съюз да има промени в критерия за инфлацията, защото тя е много висока в целия ЕС и тогава България ще го покрие с лекота, посочи министърът.

Антиинфлационният пакет в размер на повече от 1,5 млрд. лева все още не е готов, но започва да се оформя. Част от мерките са свързани с размера на ДДС и акцизите, а други с подкрепа на най-бедните българи, каза министър Лорер.

Министерството на иновациите и растежа обяви кредитен продукт от 96 милиона лева за гарантиране на заеми на малки и средни фирми.

С помощта на Фонда на фондовете седем банки ще отпускат кредити за бизнеса, като се очаква новият продукт да подкрепи портфейл за 240 милиона лева, каза пред журналисти министърът на иновациите и растежа.

Ние сме изключително притеснени, защото живеем във време на война и на инфлация. Искаме да помогнем на българските компании да преодолеят кризата и да продължат напред. Преди седмица обявихме 140 милиона лева за енергийна ефективност. Това лято още 260 милиона лева за технологична модернизация - и двете мерки, за разлика от обявената днес, са безвъзмездни.

Двете програми ще осигурят общо над 700 милиона лева свеж финансов ресурс за фирмите, посочи Лорер.

Продуктът, обявен днес, е за кредити до 3 милиона лева за малки и средни предприятия. Заемите ще се изплащат в срок до 84 месеца и при максимален 12-месечен гратисен период.

Председателят на УС на банковата асоциация Диана Митева, посочи, че помощта на държавата е навременна и помага на малките и средни предприятия да имат ликвидни средства. По време на ковид кризата ние не спряхме да кредитираме, каза тя. Обезпечението в този продукт е до 80 процента от сумата за индивидуален кредит. Ще има лесно одобрение, което е много важно, особено за микро фирмите. Кредитът ще се одобрява в срок от пет работни дни след предоставяне на всички нужни документи от страна на компаниите.