Американският втечнен газ, който ще получаваме от САЩ, ще бъде по досегашната цена на "Газпром", стана ясно от коментара на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер по повод визитата на премиера и договорените доставки от синьо гориво оттам, след като се отказахме да плащаме по модела на Русия и тя ни спря тръбата. 

"Това, което чух от премиера днес, е, че се говори именно за американски газ, който ще бъде по текущата цена на "Газпром", категоричен беше той в интервю по бТВ.

Лорер обаче уточни, че разговорите се водят не от днес, а са започнали отдавна.

"Предполагам, че много скоро ще чуем и детайли по сделката. Разговори се водят не от вчера и днес. Всички работят не само за една по-добра цена на газ, но и за българската икономика. Мисля, че съвсем скоро ще имаме конкретни числа", отбеляза Даниел Лорер.

"Това, което чух от премиера днес, е, че се говори именно за американски газ, който ще бъде по текущата цена на "Газпром", категоричен беше той.

Според министъра ще се намери начин за диалог и преговори между правителството и превозвачите, някои от които били готови на това.

"Това, което се случва в транспортния бранш, има две страни. Ние трябва да постигнем разбирателство, защото българската икономика трябва да се движи. От друга страна, българското правителство не може да приеме извиване на ръце, когато някой казва оставка, когато някой иска преференциални условия, без да е съобразено със социалната ситуация в страната и общата икономическа обстановка", каза още министърът. По думите му, когато някой иска преференциално намаляване на тол такси, това е извиване на ръце. 

"Нека ресорните министерства движат този процес. Аз съм убеден, че те в крайна сметка ще намерят начин за диалог с превозвачите", посочи Даниел Лорер.

"Имаме много сериозна инфлация, породена от инвазията на Путин в Украйна", отбеляза още Даниел Лорер.

По думите му основно има инфлацията на цените на енергоносителите, която води до инфлация на всичко останало.

"Правителството е длъжно да се погрижи и за българската икономика, и за българските граждани. Работим по антиинфлационен пакет от мерки, които да подпомогнат и най-слабите сред българското население. Продължаваме да се грижим за българските пенсионери. Има и още една мярка, която се обсъжда, но не беше представена - помощи за дете, тоест за родители. Това предстои да бъде прецизирано", съобщи Лорер.