Как ще бъдат подпомогнати засегнатите сектори? Загубите и спасяване на летния сезон - с какви мерки и средства? По тези проблеми дискутираха в ефира на БНТ председателят на Института по анализи и оценки в туризма Румен Драганов, председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов и председателят на Националното сдружение за малкия и среден бизнес Елеонора Неголова.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов е на мнение, че първо трябва да приключат старите мерки, за да започнат новите.

"Това, което ни притеснява в новите, е, че няма хоризонт и така, както ще ги правим за по месец или два, не е добре за бизнеса, защото трябва да има предвидимост, за да може и бизнесът да си прави сметка. Тази мярка 60 на 40 е изключително важна за нас, при пострадал сектор като нас тя трябва да действа до края на годината", каза Алибегов.

"Нашият бизнес беше затворен до 28 април като бранш като цяло. Бяхме предприели разговори с правителството тогава, направи се тази мярка за 20% оборотен капитал, която стартира октомври за затворените бизнеси, по нея бяха отпуснати 156 млн. лева с нотификация от ЕС, със съгласие на работодателските организации, със съгласие на синдикати, с наше участие. Реално тази мярка тръгна тромаво, но като цяло спаси доста голяма част от бранша. И изведнъж през март и април тази мярка спря незнайно защо. По тази мярка при смяна на редовното със служебното правителство бяха изплатени 105. Оставаха да се изплатят само за март и април само за нашия бранш, тъй като само ние бяхме тогава затворени изцяло", каза още той.

Възможността да се теглят кредити от малкия и среден бизнес е надграждане на предишен опит, тъй като става въпрос за Националния гаранционен фронт и нови програми за гаранции към кредитите за малкия и среден бизнес, каза председателят на Националното сдружение за малкия и средния бизнес Елеонора Неголова.

"Опитът показва, че тези инструменти се ползват много трудно, защото първо минават през търговските банки и те зависят до това доколко търговските банки ги промотират и имат интерес да ги предлагат, тъй като това е един механизъм, който усложнява административното обслужване на кредите и когато става въпрос за малки кредити, те по-скоро насърчават микробизнесите да взимат потребителски кредити, така че не е лошо да има такива мерки, да се предлагат гаранции и да се покриват частично обезпеченията по кредити, но според нас това е крайно недостатъчно и ние си го обясняваме с краткия хоризонт, който има това правителство", каза още Неголова.

Според нея следващото правителство трябва да има план за "едни по-големи и дългосрочни икономически мерки".

"Програмата 60 на 40 не обхваща всички фирми, които са в туризма. Хижите, които се категоризират с еделвайси, не са включени в заповедта на министъра, включени са само заведенията за хранене и местата за настаняване, които са категоризирани със звезди", поясни Румен Драганов.