Служебният министър на икономиката Кирил Петков представи днес новата гаранционна програма на правителството, насочена към бизнеса, пострадал от пандемията.  Какви обаче са разликите между новата програма и съществуващата и прилагана до момента Гаранционна схема - гаранционното споразумение между търговските банки и Българска банка за развитие за преодоляване на последиците за бизнеса от извънредното положение, Dir.bg попита Министерството на икономиката. Ето какво ни отговориха от ведомството: 

"Новата програма е с фокус върху малки и средни предприятия. Процедурата е по-лека. Сроковете за одобрение - възможно най-кратки. 10 дни за усвояване на кредита. Кредитите, които могат да се одобряват, са в по-големи размери."

Както писахме по рано днес, с разрешение на ЕК служебното правителство предлага гаранционна програма, която ще бъде с размер близо 2,5 млрд. лева, от която българската държава като партньор ще покрива 50% от риска на банките и до 80% от индивидуалните експозиции.

"В момента най-важното за малкия и среден бизнес е в него да се влеят максимално много нови оборотни и инвестиционни средства. Те ще бъдат осигурени през инструменти, в които участва и частният капитал, а не само държавата", изтъкна служебният министър на икономиката.

Кирил Петков подчерта, че са договорени гаранционни програми без обезпечение за малкия и среден бизнес и за самоосигуряващите се.

"Успяхме да организираме такъв голям брой банки да се съгласят и да участват, 10 дни ще отнема от началото на кандидатстването до възможността да бъдат получени реално средствата", уточни още министър Петков. Това означава, че в рамките на тези дни можете да отиде до своята банка и да кажете, че искате да кандидатствате по програмата за възстановяване и без да трябва да правите ипотеки, ако сте истински бизнес и имате документи за това за последните 3 години. Фирмите ще могат да получават до 70% от приходите си през 2019 или 2020 г., като ще могат да изберат годината, в която имат по-висок оборот. Възстановяването на получените средства ще бъде за период от 7 години.