Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов заяви на извънреден брифинг, че България е получила първия транш по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) в размер на 2,7 млрд. лева. Това стана възможно след положителната оценка на ЕК и на всички държави членки, каза Пеканов.

На свой ред и Европейската комисия съобщи за одобреното първо плащане. 

Общата сума, която България ще получи по Националния план, е 11,8 млрд. лева - 9 млрд. без получените 2,7 млрд. лева, разделена на 5 транша за следващите пет години, уточни Пеканов.

Получаването на първия транш демонстрира доверието на европейските институции в българските, отбеляза вицепремиерът.

За какво ще се използват първите получени средства - за финансиране на малки и средни предприятия, за третата линия на метрото, за системата ТЕТРА на МВР, а друга част - за тепърва стратиращи проекти, главно за подобряване на енергийната ефективност (жилищен и нежилищен фонд, за ВЕИ-та на покривите, за улично осветление и др.).

Настрани от хвалбите - има още много работа за вършене. Следващото искане за плащане включва 66 ключови етапа и мерки и докато България не се справи с всички тях, няма да може да поиска следващите средства. 22 мерки трябва да минат през парламента, някои от които ще минат през един закон - Закона за енергетиката. Като цяло Народното събрание трябва да приеме (промени) общо 16 закона, обясни Пеканов. 

Няма риск от загуба на средства, но има риск от забавяне, което поставя риска напред във времето да не изпълним всичко, защото крайният срок е 2026 година, подчерта вицепремиерът.

Пеканов обаче демонстрира възмущение от отхвърления в сряда от парламента закон за лицата, които подават сигнали за неправомерни действиа - корупция. Европейска директива прави задължително транспонирането на този закон в националното право.  България е трябвало да приеме закона преди две години и вече срещу нея има наказателна процедура, каза вицепремиерът. 

Отхвърлянето на този проект на първо четене блокира възможността (засега) България да поиска втория транш, отбеляза Пеканов. 

Вицепремиерът подчерта, че за реформите, които трябва да се направят, е задължителна политическа воля - особено за реформите в образованието, здравеопазването, в социалната система.

Средства по НПВУ ще има само срещу изпълнени реформи и резултати - и то в ускорено темпо, категоричен е вицепремиерът. 

Пеканов потвърди задължението България да намали вредните емисии с 40% до 2026 г., но добави, че механизмът как ще се случи това не е на дневен ред за следващите две плащания. 

Условията за деблокирането на 724 млн. евро от НПВУ са свързани с приемането на 22 мерки, които са включени като условие, каза вчера служебният министър на външните работи Николай Милков.

По-рано днес Парламентът прие на второ четене промени в Закона за правната помощ, включение като законодателна инициатива в НПВУ. 

Служебното правителство е внесло в Народното събрание проекти на законите за всички 22 мерки  и предстои тяхното приемане, заяви Николай Милков и уточни, че два от тях все още се съгласуват с Европейската комисия.

Служебният външен министър каза, че в разговор със служебния министър на правосъдието Крум Зарков той е изразил мнение, че законите биха могли да бъдат приети до 15-20 януари или до края на януари. Плащането може да се състои и след януари, поясни външният министър.

ЕК България е направила важни първи стъпки за намаляване на замърсяването

Европейската комисия съобщи, че е одобрила първото плащане за България от 1,37 милиарда евро по плана за икономическо възстановяване от пандемията. 

Средствата по първото плащане за България се осигуряват безвъзмездно, с изключение на предварителното финансиране, се посочва в съобщението на Европейската комисия, за което предаде кореспондент на БТА. ЕК отчита, че нашата страна е предприела изпълнението на 22 основни етапа и цели, свързани с отпускането на първата част от средствата.

България е направила важни първи стъпки в реформите и инвестициите към намаляване на въглеродното замърсяване в енергетиката, за насърчаване на цифровизацията, за промени в съдебната система, подобряване на законодателството за борба с прането на пари, отбелязва ЕК. В съобщението се допълва, че нашата страна въвежда също мерки за надзор на изпълнението на целите по плана.

Общият план за възстановяване и устойчивост на България ще бъде финансиран с 5,69 милиарда евро безвъзмездно, се казва в съобщението.