През следващите месеци предстои да се подготвят и стартират процедури на стойност 3,7 млрд. лева. Поели сме ангажимент и отговорност за осигуряването на този значителен финансов ресурс и да го защитим. За да отключим тези средства, трябват много реални действия, за да знаем, че сме изпълнили договорените с ЕК ангажименти.

Това каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на пресконференция в Министерския съвет. Той представи приоритетите в работата си в служебния кабинет.

Пеканов отбеляза, че това са инвестиционни дейности и проекти, които трябва да стартират, за да помогнат на икономиката ни, но и да я направят по-устойчива, каквато е целта на плана.

В същото време предстои да се изготвят и приемат законови промени, които да ни позволят да изпълним тези 22 законодателни мерки по второто плащане, които са обещани в рамките на тази година.

Пеканов подчерта, че по Механизма за възстановяване и устойчивост трябва да се изпълнят поставените от страната цели, да се покрият различни показатели, "да се справяме по-добре и чак тогава да получим финансов ресурс".

Вицепремиерът каза още, че служебния кабинет трябва да извърши подготовката, така че България да е успяла на 100 процента да отговори на тези ангажименти, тогава, когато трябва да ги отчетем пред Брюксел. Той изрази надежда това да постави основи за устойчив процес на действие за изпълнение на целия План за възстановяване и устойчивост в идните години.