Британската икономика ще навлезе в период на дълбока рецесия, тъй като бързото повишаване на лихвените проценти утежнява въздействието на енергийната криза и свиването на икономиката в еврозоната. За това предупреди рейтинговата агенция "Фич", цитирана от ДПА и БТА.

В резултат на сериозната нестабилност на британските финансови пазари и пред перспективата от ново рязко покачване на лихвите, "Фич" намали прогнозата си за британския БВП за 2023 г. до -1 на сто. Според прогнозата от септември свиването трябваше да е само с 0,2 на сто. Рейтинговата агенция залага на възстановяване през 2024 г. до 1,8 на сто.

Според "Фич" до декември 2022 г. основният лихвен процент в страната ще се покачи до 4,24 на сто спрямо сегашните 2,25 на сто, а през второто тримесечие на 2023 г. ще достигне дори 5 на сто.

Миналата седмица "Фич" намали перспективата за суверенния рейтинг на Великобритания до "негативна" от "стабилна". Аргументът бе свързан с предвижданите сериозни данъчни намаления и високия бюджетен дефицит. Кредитният рейтинг на страната беше потвърден до АА-.