Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви програма в размер на 19 милиарда долара, за да се помогне на американските фермери да се справят с последиците от епидемията от Ковид-19, предадоха световните агенции и БТА.

"Ще реализираме програма за помощ от 19 милиарда долара за нашите прекрасни селскостопански производители и животновъди, които трябва да се справят с последиците от световната пандемия", каза Тръмп по време на редовната си пресконференция, посветена на борбата с епидемията.

Министърът на земеделието Сони Пърдю уточни, че 16 милиарда долара ще бъдат директно насочени към фермерите, а три милиарда ще се използват за закупуване на хранителни продукти, които ще се раздават на най-бедните.

Канада ще инвестира 2,5 милиарда канадски долара (1,8 млрд американски) в мерки за подпомагане на тежко засегнатите нефтена и газова промишленост по време на разпространението на заразата от коронавирус, отнела живота на 1250 души в страната, съобщи премиерът Джъстин Трюдо, цитиран от Ройтерс.

Секторът, на който се падат 10,6 процента от канадския БВП, призова Отава да освободи кредити и парични помощи за справяне с последиците от пандемията и срива на цените на петрола.

Трюдо каза, че работещите в енергийния сектор са изправени пред огромно бедствие и Отава ще инвестира 1,7 милиарда канадски долара за почистване изоставени кладенци в три провинции.

Целта ни е веднага да създадем работни места в тези провинции, каза Трюдо, докато помагаме на компаниите да избегнат банкрут и да подкрепим целите си в защита на околната среда. Премиерът каза пред журналисти, че мерките ще поддържат 10 000 работни места.

Отава учредява също фонд от 750 милиона канадски долара за отпускане на заеми на компании, така че да могат да намаляват вредни газови емисии като метан.

По-късно правителството съобщи, че канадската банка за развитие на бизнеса ще предложи на енергийните компании търговски заеми на стойност между 15 и 60 милиона канадски долара всеки, за осигуряване на парични потоци за срок от 12 месеца.

Премиерът на провинция Алберта Джейсън Кени благодари на Трюдо и посочи, че Отава все още търси предпазни механизми, за да обезпечи достъпа до търговски заеми за силно пострадалите сектори на енергетиката, авиацията и туризма.

Трюдо обяви още, че Отава ще даде 962 милиона канадски долара на агенции за регионално развитие, за да подпомогне малкия бизнес и ще инвестира 500 милиона канадски долара в подкрепа на изкуството, културата и спорта.

Много от установените 30 670 случаи на коронавирус в страната са в домове за стари хора. Трюдо съобщи, че военни с медицински познания ще помагат в такива домове в провинция Квебек.