Спирането на американската икономика и разходите, свързани с епидемията от коронавируса, ще увеличат близо четири пъти бюджетния дефицит на САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Дефицитът би могъл да достигне тази година 3,8 трилиона долара (3,48 трилиона евро), което е 18,7 процента от от брутния вътрешен продукт (БВП), оповести днес Комитетът за отговорен федерален бюджет, мозъчен тръст от Вашингтон.

Неправителствената организация прогнозира дефицит от 2,1 трилиона долара за финансовата 2021 и среден дефицит от 1,3 трилиона долара до 2025 година. Тези оценки бяха публикувани три дни, след като министерство на финансите на САЩ обяви бюджетен дефицит от 744 милиарда долара за първите шест месеца на финансовата 2020 година, която ще приключи в края на септември.

Прогнозите на Комитета за отговорен федерален бюджет се основават и на хипотезата за стабилно възстановяване на икономиката през 2021 година и връщане до 2025 година на икономическата траектория, която преобладаваше преди епидемията. На основата на тази хипотеза държавният дълг ще бъде 107 процента от БВП в края на настоящата бюджетна година, което е повече, отколкото в края на Втората световна война. По-бавно от прогнозираното възстановяване може да увеличи дълга до 117 процента от БВП до 2025 година, уточни мозъчният тръст. Рекордът за годишен бюджетен дефицит в САЩ е 1,41 трилиона долара през 2009 година, припомня Ройтерс.

Министерството на земеделието на САЩ междувременно съобщи, че ще похарчи до 15,5 милиарда долара през първия етап от плана си в подкрепа на веригата за хранителни доставки в страната срещу последиците от коронавирусната епидемия. Това съобщиха трима информирани източници, цитирани от Ройтерс.

Планът, който може да бъде обявен още тази седмица, бележи първия голям ход на администрацията на президента Доналд Тръмп по осигуряване на гаранции, че пандемията няма доведе до недостиг на храни за потребителите, в момент когато фабриките за пакетиране на месо затварят, млекопроизводителите изхвърлят мляко, а фермерите се мъчат да намерят работници за реколтата си.

Първоначалният план ще включва директни плащания към фермерите и собствениците на ранчо, наред с други подкрепящи мерки. За целта ще бъде използван дял от земеделската помощ на стойност 23,5 милиарда долара, одобрена миналия месец от Конгреса в законопроекта за стимули срещу коронавируса, както и някои от съществуващите фондове на земеделското министерство, според източниците.

Министерството ще обяви първоначалния план тази седмица и се очаква да даде повече подробности за следващите етапи от помощната програма, след като станат достъпни още средства от стимулиращия пакет, вероятно през юли, твърдят източниците.