Милиони американци ще получат чекове като част от пакета антикризисни мерки за смекчаване на последиците от коронавируса, на които ще стои името на президента Доналд Тръмп. Инициативата очевидно радва държавния глава, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Сигурен съм, че хората ще бъдат много щастливи да получат големите, тлъсти, красиви чекове и моето име на тях", каза Тръмп на брифинг в Розовата градина на Белия дом.

Той не обясни как името му се е озовало на чековете. "Не знам кой знае колко много по въпроса", призна президентът.

Чековете ще осигурят еднократна помощ до 1200 долара за възрастен и 500 долара за дете за хора с доходи до определен праг. Граждани, които са предоставили банкови сметки на федералните власти за данъчни плащания, вече са започнали да получават директните преводи.

Очаква се името на президента да се появи на чековете не като легален подпис, необходим за валидността на платежния документ, а в отделно поле.

Подобни чекове, например със суми за възстановяване на данъци, се издават от Службата за вътрешни приходи, която е под контрола на министерството на финансите. Обикновено чековете се подписват от ръководителя на службата, чийто подпис ще стои и на чековете с пряката помощ.