Продажбите на дребно в САЩ през март са намалели с 8,7 процента, отбелязвайки рекорден спад, след като вирусната епидемия затвори хиляди магазини и принуди хората да си останат вкъщи, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Рязко понижение се наблюдава в много категории: продажбите на автомобили са намалели с 25,6 на сто, а при облеклото има срив от 50,5 на сто.

Доверието на потребителите в САЩ значително отслабна, а и повечето американци са блокирани по домовете си заради нареждането да не се излиза без основателна причина като мярка срещу разпространението на коронавируса.

Магазините за хранителни стоки обаче са отчели скок от близо 26 на сто поради запасяването на населението за периода на пандемията. Категорията, включваща предимно онлайн продажби, бележи растеж от 3,1 процента.

По официални данни населението на САЩ е над 328,2 милиона души, отбелязва ТАСС.

В САЩ работят само аптеките и магазините за стоки от първа необходимост, ресторантите и кафенетата приемат само поръчки за доставка. Спортните зали, магазините за дрехи, спа центровете, кината и театрите са затворени.

Наскоро Уолмарт - най-голямата американска верига магазини за търговия на дребно, съобщи, че ще наеме 150 000 временни служители до края на май, за да отговори на нарасналите нужди на клиентите на фона на пандемията, както и за да създаде заетост за останалите без работа. Много от тези служители ще могат да минат на постоянна работа.

На другия полюс - магазините на американският технологичен гигант Епъл в САЩ обаче ще останат затворени до началото на май.

В началото на месеца агенция Блумбърг, като се позова на служебен документ, цитира старши вицепрезидентът на Епъл Диъдре О'Брайън да информира подчинените си, че се запазва гъвкавия график на работата във всички офиси, но магазините за търговия на дребно ще останат затворени до началото на май. Епъл има в САЩ 270 магазина.

Президентът Доналд Тръмп настоява за възможно най-бързо рестартиране на американската икономика. Според него прекаленото закъснение би било изключително опасно на фона на експлозивното увеличаване на безработицата заради масовите съкращения на работници. Заедно с това Тръмп даде да се разбере, че "когато някой е президент на Съединените щати, той има пълна власт: - в случая да реши кога да се вдигнат забраните и в каква степен.