Москва обещава да ни помогне в тъесенето на инвеститори за изграждането на АЕЦ „Белене“. Това стана ясно от прессъобщение на руската държавна компания „Атомстройекспорт“ (дъщерно дружество на "Росатом", ръководено от Сергей Кириенко) за българските медии, разпространено днес.
Изпълнителят на проекта за АЕЦ „Белене“ твърди, че според подписаното в петък допълнение 13 за 3-месечно удължаване на преговорите поема ангажимента „да окаже съдействие“ на Национална електрическа компания (НЕК) за „създаване и участие в обсъждания в съвместна финансова работна група заедно с потенциалните акционери в проектната компания за „Белене“.
Засега Москва намери само един сериозен акционер – финландската Fortum, която придоби символичния 1%, но отказа да се възползва от правото си за 25% в компанията. Германският концерн RWE се отказа от своето участие в проекта (49%) още през 2009 г. заради съмненията в корупция в проекта и липсата на собствено финансиране. Според „Атомстройекспорт“ българската и руската страна изразили съгласието си, че успешното развитие на проекта зависи от осигуряване на съответното финансиране. Става въпрос за разглеждане на възможността за руския кредит за българското участие в проекта.
Москва обаче за пореден път по своя си начин третира подписан с българската страна документ. Въпреки че според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков става въпрос за „тримесечно замразяване на преговорите“ с цел да бъде завършен анализът на консултанта (британската банка HSBC) за финансовата му целесъобразност, според „Атомстройекспорт“ преговорите „не се преустановяват“. „С цел да не бъдат допуснати някакви съмнения, с настоящото допълнение преговорите не се преустановяват“, пише в официалното писмо на компанията до българските медии.