В доклада, изготвен под ръководството на старшия икономист Уилъм Бюитър, е посочено, че президентските избори са сериозен източник на несигурност за световната икономика, предадоха Франс прес и БТА.

"Основната ни хипотеза е за победа на Хилари Клинтън и най-вече за приемственост в икономическата политика", се казва в документа, според който избирането на кандидатката на демократите ще доведе до бюджетна експанзия.

Тъкмо обратното - победа на нюйоркския предприемач в недвижими имоти предвещава по-мрачни дни за икономиката, прогнозират експертите.

Поради увеличаването на несигурността и втвърдяването на условията за финансиране евентуална победа на Тръмп може да намали световния брутен вътрешен продукт (БВП) с 0,7 до 0,8 процентни пункта, предупреждават икономистите от банковата група.

Това ще доведе до придвижване на БВП към зоната на рецесията, твърдят експертите, определяйки това понятие като растеж от 2 процента или по-малко от 2 процента на планетата.

Според последното проучване на университета Куинипиак републиканският кандидат за Белия дом Доналд Тръмп събира 41 процента подкрепа спрямо 51 процента за Хилари Клинтън.