Жалбата е от саудитско-кувейтското обединение МАК/АДМАК, което изгради новата писта на летището. Дружеството води съдебен спор с "Летище София" за неплатени суми по неустойки. Самата жалба е внесена в комисията на 15 юни.

Държавното "Летище София" бе осъдено от изпълнителя на строежа през септември 2011 г. в Арбитражния съд на Международната търговска камара в Париж. То трябваше да плати 44 млн. долара на консорциума, като решението на чуждия съд е потвърдено и от Софийския градски съд, което обаче се обжалва през лятото на 2014 г. и все още това съдебно производство не е приключило.
 
Решението за отдаване на концесия на летище София беше обнародвано на 2 юни. Правителството иска да го даде на концесия за 35 години, като новият стопанин плати 1 милиард и 200 милиона лева на държавата.

Спирането на процедурата е временно.

"Процедурата е временно спряна, защото ще трябва да проверим закона“, заяви в неделя представител на министерството на транспорта. Той не можа да представи детайли относно оплакването на саудитско-кувейтския консорциум МАК/АДМАК.

Представител на българската Комисия за защита на конкуренцията заяви, че жалбата ще се разгледа в следващите дни.

Според българското законодателство процедурата ще бъде временно замразена, докато не бъде разрешен спорът с МАК/АДМАК.