Данните на НАП показват, че всички автомобили са на висока стойност от престижни марки, но компаниите не са отчели никакво лично ползване на колите от началото на годината до момента.

В хода на проверките ще се проследи какъв е пробегът на возилата и дали има надлежно счетоводно отчитане на движението на колите, допълват от НАП. Ако не може да бъде доказано с документи и счетоводни записи ползване единствено за служебни цели, на компаниите ще бъде начислен ДДС за личната употреба.

В НАП вече работят и по селектирането на компании, регистрирани по ДДС, в чиито активи има множество и на висока стойност превозни средства и недвижими имоти, за които не се отчита никакво лично ползване, включително имущество на лизинг. Фирмите могат да посочат в ДДС-документите си, които ще подадат пред НАП, пропорцията, в която използват фирмени активи за лични нужди.

Ревизорите от приходната администрация на този етап няма да изследват т. нар. непарични доходи на собственици и служители на фирмите от гледна точка на облагането с данък върху доходите и осигурителни вноски преди да бъдат приети очакваните промени в данъчното законодателство, които третират тези въпроси.

"Компаниите имат шанс сами да декларират дължимия данък за лично ползване, това е много по-удобно и ефективно в сравнение с процедурата по ревизия.

НАП има достъп до много информационни бази, включително тези на КАТ и за пробега на автомобилите при годишните технически прегледи. Почти винаги тази информация не съвпада със счетоводството на фирмата
" казва по повод на започващите проверки директорът на дирекцията "Контрол" в НАП Васил Панов, цитиран от БТА.

Известният вече данък "уикенд" предвижда деклариране на фирмени активи, които се ползват и за лични цели от собствениците на фирмите. За тях ще се връща до 70% от възстановения ДДС.

МФ въведе "данък уикенд" през правилника на министерството, избягвайки гласуването в парламента. Това стана, след като неотдавна депутатите гласуваха на второ четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, като отпаднаха т. нар данък "уикенд" и данък "градина".