Работодателите настояват за намаляване цената на тока от 1 ноември.

"Ако няма протест на работодателите срещу цените на електроенергията на 30 септември, при всички случаи ще има протестна готовност", заяви след срещата в парламента с БСП председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, предаде БТА.

Представители на четирите работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, се срещнаха днес с ръководствата на парламентарните групи на "БСП лява България", ПФ  и АБВ в Народното събрание.

Не можем да си позволим да останат тези цени и след 1 ноември поради простата причина, че това би довело до затваряне на много предприятия, до съкращаване на персонал, до увеличаване на цените на дребно на вътрешния пазар, каза Велев след срещата си с БСП.

Според работодателите е безалтернативно връщането на цените от 1 ноември към нивата им преди 1 август. Индустрията не може да издържи на тези цени, които на всичкото отгоре не са обосновани в решението на КЕВР, каза Велев.

Има предпоставки, има и възможности и в момента да се намалят цените от 1 ноември, коментира председателят на АИКБ.  Според него могат да се върнат на старите нива само с едно действие - изваждане на прекомерната държавна помощ за американските централи от цената на ел.енергията.

Между БСП и бизнеса има единодушие по въпроса за американските централи, допълни Велев и поясни:

Договорите с американските централи трябва да бъдат прекратени. Проблемът да бъде решен така, както беше решен в Полша и Унгария. Държавата, след като е решила да оказва такава държавна помощ на американските централи, трябва да го направи чрез директно плащане от бюджета във фонд "Сигурност" на електроенергийната система, а не това да минава през цената на електрическата енергия и да е за сметка на потребителите на електрическа енергия.

От БСП коментираха и решението представители на бизнеса да влязат в бордовете на държавната енергетика. Според тях това е нож с две остриета.

"Ако в тези бордове бъдат включени хора, които имат бизнес в областта на енергетиката, това е открит конфликт на интереси", обясни депутатът от БСП Корнелия Нинова. 

Васил Велев отбеляза, че гледат на тяхното участие в бордовете на държавните енергийни дружества като на временна мярка.

"Знаем, че е нож с две остриета, но алтернативата е да стоим отстрани и да гледаме как продължават разхищенията в държавната енергетика и струва много скъпо на индустрията", каза Велев, цитиран от БНР.

Бизнесът дори е настоял членовете на работодателските организации да обявят в регистър какви централи имат и на какви цени се изкупува електрическата енергия.

Дългосрочната мярка е закон за управление на публичните дружества и БСП е поела този ангажимент пред бизнеса, увери Драгомир Стойнев, бивш енергиен министър. Той е обещал още следващата седмица да предостави този законопроект за управление на публичните дружества.

Подкрепа за бизнеса и от ПФ и АБВ

Пълно съвпадения в исканията в областта на енергетиката са констатирали на среща с работодателските организации и депутатите от Патриотичния фронт, заяви Красимир Каракачанов.

"Проблемът с т.нар. американски централи, с възобновяемите източници на енергия (ВЕИ) и целия този грабеж, който се случва в енергетиката, води до тази висока цена. Така че имаме абсолютно съвпадение като теза", каза депутатът от ПГ на ПФ.

Борислав Борисов  от АБВ посочи, че на срещата си с работодателите са им предложили да бъде разработена цялостна стратегия за развитие на енергийния сектор, защото само така ще бъдат разрешени проблемите. Борисов допълни, че подкрепят исканията на работодателите за мораториум на преферинциалните цени на електрическа енергия. Той напомни, че при либерализацията на пазара по естествен път тези преференции ще отпаднат.

След срещата с трите парламенти групи Велев коментира, работодетелските организации са постигнали дообогатяване на първоначалните си предложения и с други идеи, които ще включат в пътната карта за реформи в енергетиката, изготвяна съвместно с изпълнителната власт.

Той смята, че и сега КЕВР има в ръцете си достатъчно възможности да намали цената на електроенергията без да са необходими каквито и да било допълнителни мерки. В резултат на мерките, за които сега имаме съгласие, че трябва да се предприемат, тези възможности ще нараснат, каза той.

Вчера и от ГЕРБ заявиха, че са за отпадане на преференциалните цени за изкупуване на ел.енергия.