Начело е бившият бразилски милиардер Ерик Батиста, председател и главен изпълнителен директор на EBX Group. В рамките на година той съсипа бизнес за милиарди, като унищожи по-голямата част от стойността на акциите на ръководената от него компания. Буквата X в края на името на холдинга би трябвало да отговаря на знака за умножение и да показва на инвеститорите, колко бързо ще расте богатството им, ако вложат парите си в тази компания. Случи се точно обратното.

Петролното OGX, едно от основните дружества в групата EBX, обяви банкрут през октомври, след като със съвсем малко не успя да изпълни договор за добив на 10.8 млрд. барела петрол, сключен лично от Батиста.

На второ място Forbes нарежда Роналд Джонсън, бившия главен изпълнителен директор на JC Penney, който напусна през април. Преди JC Penney Джонсън управляваше бизнеса на Apple за продажби на дребно и беше изпълнителен директор на Target. Той обаче не успя да се справи с проблемите на веригата от универсални магазини.

Уверен в опита си и притиснат от инвеститорите Джонсън игра на сляпо в JC Penney и не тества решенията си преди да ги приложи на практика. Опита се да вдигне реномето на компанията като премахна отстъпки и промоции.

Трети е Еди Лампърт, председател и главен изпълнителен директор на Sears Holdings. Мениджър на хедж фонда, който спаси Kmart от фалит през 2003 г., Лампърт придоби Sears за 11 милиарда щатски долара и сля фирмите през 2005 г., за да създаде Sears Holdings.

След това последва поредица от абсурдни грешки. Лампърт инвестира в технологии и програма за членство в дружеството, но не успя да инвестира в магазини и маркетинг. В резултат продажбите падат в продължение на 27 поредни тримесечия, а компанията има нетна загуба от 800 милиона щатски долара през първите три тримесечия на тази година.

Четвъртата позиция заема Торстен Хайнс, бившият главен изпълнителен директор на BlackBerrry, който напусна поста през ноември. След като компанията, наричана по-рано Research In Motion, загуби почти половината пазар за смартфоните си в глобален мащаб през последните 4 години, свивайки пазарния си дял до 1.5%, Хайнс реши, че е време за драстични промени.

Той заложи на две нови устройства, използващи операционната система BlackBerry 10. Критиците веднага заявиха, че изостава с 2 години от най-новите технологии на пазара. И залогът на Хайнс се оказа губещ. Компанията отчете тримесечна загуба от 1 милиард долара през лятото и съкрати хиляди служители.

Пети е Стив Балмър, изпълнителният директор на Microsoft в оставка. Той пое поста от Бил Гейтс през 2000 г. и напълно подцени промяната на потребителските нагласи от персонални компютри към смартфони и таблети. Пропусна възможността да предложи на пазара музикален плеър, в разгара на тази мода. Изгуби в конкурентната битка с Google и Facebook.