"Господин Божков и фирмите, в които той е мажоритарен акционер, нямат абсолютно никакво участие в "ПСТ холдинг. Причината за това е продажбата на дяловете на г-н Божков и компаниите му на нов собственик", се казва в официалното изявление на "Нове холдинг", изпратено до медиите. "Относно евентуални въпроси за собствеността на "ПСТ холдинг", "Мостстрой" и "Холдинг Пътища" запазваме правото си да не коментираме търговски взаимоотношения към момента", пише още в него.

Държавата се готви да разтрогне договора със строителя на отсечката на магистрала “Марица” между Димитровград и Харманли и да обяви нова обществена поръчка. Това съобщава пред вестник “Труд” шефът на Агенция “Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров. “Дали сме на строителя последен срок да ни каже възнамерява ли да работи. Той е 2 седмици и изтича след великденските празници. Но аз съм скептичен, защото той многократно е казвал, че почва работа, а не работи от много време”, каза Лазаров.

Строителят е обединение между австрийската “Порр” и “ПСТ холдинг” на бизнесмена Васил Божков. По договор трябва да предаде 34-километровата отсечка до август т.г. По другия недовършен участък на “Марица” - между Чирпан и Димитровград, също временно не се работи заради открити археологически разкопки. При прекратяване на договор по оперативна програма “Транспорт” фирмата дължи банковата гаранция плюс 10% от стойността на недовършената работа. Лазаров изчисли, че в случая става въпрос за около 29 млн. лева.

Договорът по оперативната програма предвижда строително-монтажните работи по магистрала “Марица” да приключат и обектът да е в експлоатация до средата на 2015 г. В противен случай страната трябва да връща отпуснатото финансиране.

Свързани с Първа инвестиционна банка офшорни фирми са придоби пътния бизнес на Васил Божков, твърди "Медиапул" като се позовава на източници от сектора.

"Нямам нищо общо с тази сделка. Аз съм един обикновен акционер в ПИБ, който веднъж годишно участва в общото събрание на банката", казал Цеко Минев пред новинарския сайт. По негова информация сделката е станала в края на март, когато "ПСТ Холдинг" взе заем от 40 млн. лв. от ПИБ с цел да се разплати с подизпълнителите си по последния участък на амтомагистрала "Таркия". Новите собственици още не са вписани в Търговския регистър, но със задна дата е напуснал целият борд на директорите без Иван Иванов, който все още представлява дружеството. "ПСТ Холдинг" е водещ партньор в две обединения, които строят съответно последния участък от автомагистрала "Тракия" и отсечка от автомагистрала "Марица" като и по двете трасета има сериозно забавяне и неплащане на подизпълнители.