Рейтинговата агенция Standard&Poor's (Стандард енд Пуърс) понижи ударно кредитните рейтинги на Гърция и Португалия, пише "Дневник". Оценката за  Гърция беше понижена с цели три нива до BB+, което е по-ниско от т. нар. инвестиционен клас. Това е така наречения "джънк" (боклукчийски) рейтинг, което означава, че гръцките книжа вече са подходящи само за спекулативни инвестиции. Перспективата по оценката е негативна.
Това е още една лоша новина за пазарите в страната, тъй като много институционални инвеститори, като чуждите пенсионни фондове, ще трябва да продадат своите гръцки книжа, коментира "Дневник". В повечето страни регулациите ги задължават да инвестират в активи с поне инвестиционен рейтинг.
На практика това означава, че занапред Гърция ще трябва да разчита основно на МВФ и на официални заеми от ЕС, за да финансира огромните си бюджетни дефицити и да покрие падежите по дълга си.
С две нива беше понижен рейтингът на Португалия, като новата оценка е A-. Експертите се аргументират с голямата задлъжнялост на страната и влошените перспективи пред икономиката й.
За сравнение рейтингът на България e BBB и е по-висок от този на Гърция. Страната ни има инвестиционен клас рейтинг от 2004 г.