Очаква се Европейската комисия (ЕК) тази седмица да одобри изпълнението на програмата за компенсиране на бизнеса заради растящите цени на електроенергията. Това съобщи служебният министър на енергетиката Андрей Живков на брифинг във ведомството. Той добави, че Министерството на енергетиката от днес започва подписването на типови договори във връзка с тази програма.


Програмата на кабинета за компенсации

С решение на Министерския съвет бе одобрен механизъм за временно компенсиране на крайните небитови потребители в България заради високите цени на електроенергията на едро. Полагащата се компенсация е в размер на 110 лв. за всеки потребен мегаватчас електрическа енергия през месеците октомври и ноември 2021 г.

Механизмът се реализира посредством търговците на електрическа енергия, които следва да изплатят помощта към крайните клиенти след превеждането на финансовите средства от Министерство на енергетиката.

Плащанията по договорите ще се извършват след получаване на положително становище.


В схемата с договорите участват доставчиците на електрическа енергия, производителите, които имат крайни клиенти, енергийната борса, ЕСО и други, уточни служебният министър, като добави, че към момента няма индикации, че някой от доставчиците няма да подпише договор с МЕ, така че крайните небитови потребители да потърсят компенсации.

Първи сред подписващите договори са ТЕЦ "Марица Изток 2", ЕСО, АЕЦ "Козлодуй", Енерго Про, ЧЕЗ и ЕВН.

Живков припомни и някои взети досегашни мерки за подкрепа на небитовите потребители:

  • изменението на методиката на цените на доставчик от последна инстанция, където цените от ноември се понижиха с между 15 и 30 лв на мегаватчас.
  • изменението на методиката за лицензиране на търговците на електрическа енергия е сред другите мерки.
  • промените в правилата на работа на енергийната борса, където застраховката беше отменена като начин на обезпечение при търговията с електрическа енергия.