До края на следващата седмица работни групи ще изготвят текстове, които ще са свързани с промяна на цените по отношение на договореностите между краен потребител и производител на електроенергия.

Това каза служебният министър на икономиката Даниела Везиева пред журналисти в Министерския съвет след срещата на служебния министър-председател Стефан Янев и служебни министри с представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори и Българската минно-геоложка камара.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев добави, че предложението на работодателите е да се направи един хибриден модел, с който да се помогне на българската индустрия. Освен помощта от 50 лева на мегаватчас, която служебното правителство вече реши да отпусне към всички стопански потребители, КРИБ настоява да се пристъпи към подписването на двустранни договори с АЕЦ "Козлодуй" и Националната електрическа компания (НЕК) от българските предприятия, които са в сферата на енергоинтензивната индустрия. Тези договори няма да преминават през енергийната борса и големите индустриални предприятия ще подписват преки двустранни споразумения с производителя на електроенергията.

КРИБ настоява в най-кратки срокове около 150-160 големи предприятия да подпишат такива договори, които да важат до края на 2022 г., посочи още Домусчиев. Според него новите насоки на Европейската комисията за овладяване на цените на електроенергията на свободния пазар предоставят подобна възможност.

По време на срещата е станало ясно също така, че започва работа и по промените на Закона за климата, допълни служебният икономически министър Везиева. Тя уточни, че изменението ще бъде в частта на наредба, която ще даде възможност да се направят компенсации точно на енергоинтензивните предприятия - или по-точно за т.нар. въглеродни емисии. Тази тема също ще се обсъжда от работна група, която да изготви изменения в закона и след започването на работа на Народно събрание това да бъде едно от първите му решения.