Турските власти издадоха разрешение за пускане в експлоатация на първия енергоблок на изгражданата в Турция АЕЦ "Аккую", предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

С решението на Агенцията за ядрено регулиране на Турция да издаде разрешение за въвеждане в експлоатация на първи блок на АЕЦ "Аккую" (в окръг Мерсин, Южна Турция) се потвърждава, че сме изпълнили всички изисквания на турското законодателство, международните стандарти за изграждане на атомна електроцентрала и сме готови да продължим напред. Навлизаме в нов, важен и отговорен етап от реализацията на проекта, посочи Анастасия Зотеева, генерален директор на АЕЦ "Аккую".

"Аккую" е първата атомна електроцентрала, която се изгражда в Турция. Строителството се извършва от корпорацията "Росатом". Проектът се реализира на базата на междуправителствено споразумение за сътрудничество, подписано между Русия и Турция на 12 май 2010 г.

Първият блок на централата беше открит в края на април дистанционно от президентите на двете страни Реджеп Ердоган и Владимир Путин. Очаква се, че всичките четири реактора на атомната централа ще започнат работа до 2028 година.