Турция очаква, че първата атомна електроцентрала в републиката "Аккую", която се изгражда от корпорацията "Росатом", ще започне да функционира през следващата година. Това заяви министърът на енергетиката и природните ресурси на републиката Алпарслан Байрактар на брифинг в Анкара, предават турските медии.

Турция води разговори с държавната корпорация "Росатом" по темата за изграждане на втора атомна електроцентрала в района на Синоп в Северна Турция на брега на Черно море заради огромния опит на руската компания, натрупан по време на проекта за изграждане на първата атомна електроцентрала "Аккую" в южната част на страната, каза още Байрактар.

"Аккую" е първата атомна електроцентрала, която се изгражда в Турция, добавя БТА.

Проектът се реализира на базата на междуправителственото споразумение за сътрудничество, подписано между Русия и Турция на 12 май 2010 г. През април АЕЦ "Аккую" получи официално статут на ядрен обект.

Първият блок на централата беше открит в края на април дистанционно от Ердоган и Путин.

"АЕЦ "Аккую" е най-голямото съвместно капиталовложение на Турция и Русия", заяви Ердоган на церемонията. Всичките четири реактора на атомната централа ще започнат работа до 2028 г., посочи той

Ердоган благодари от свое име и от името на турския народ на Русия за изграждането на АЕЦ "Аккую".

Руският президент на свой ред каза, че Русия ще продължи да осигурява на Турция енергийни ресурси, най-вече газ. Той съобщи, че доставките на руски газ в трети страни ще се извършват чрез споразумения след изграждането в Турция на газов хъб.

Путин изтъкна, че с регистрирането на АЕЦ "Аккую" като ядрен обект Турция "влиза в клуба на развитите страни".