Една от най-големите банки в Русия - Сбербанк, ще предостави кредит за строителството на АЕЦ "Аккую" в Турция на компанията "Аккую нуклеар", която е част от "Росатом". Финансовата институция откри две кредитни линии от 500 и 300 млн. долара със срок за погасяване от 7 години. Средствата ще се използват за изграждането на четирите енергоблока на централата.

"През 2019 г. Сбербанк стана първият кредитор на мащабния проект за изграждане на съвременна АЕЦ в Турция. Той е със стратегическо значение за банката и се радваме да продължим финансирането му. Новите кредитни линии от общо 800 млн. долара през 2021 г. ни позволяват да запазим лидерската си позиция сред кредиторите на този голям международен проект на "Росатом", обяви Анатолий Попов, заместник-председател на Сбербанк.

През 2019 година Сбербанк откри кредитна линия от 400 милиона долара за "Аккую нуклеар" със 7-годишен срок.

АЕЦ "Аккую" е първата атомна електроцентрала в Турция. След въвеждането ѝ в експлоатация, тя ще произвежда около 35 млрд. кВтч годишно и ще покрива до 10% от електроенергийните нужди на страната. Атомната централа отговаря на всички съвременни изисквания, определени в регулациите за безопасност на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Изискванията на европейските експлоатиращи организации за АЕЦ с леководни реактори (EUR).

"Тази година темповете на строителството на АЕЦ "Аккую" достигнаха нови нива. На различни етапи се работи във всички енергоблокове. С получаването на разрешение за изграждане на четвърти енергоблок през октомври, процесът на лицензиране на строителството приключи и се приближихме към върхови производствени процеси. Руските банки подкрепят проекта за устойчиво, нисковъглеродно производство на електроенергия и с готовност реагират на нашите потребности от финансиране. Радваме се, че сред тях е и Сбербанк - наш дългогодишен и надежден партньор", коментира Антон Дедусенко, управляващ директор по въпросите на устойчивото развитие и връзките с акционери на "Аккую нуклеар".

3e-news.net