Към края на октомври се очаква пазарното обединение с Румъния да е факт и страната ни да може да търгува ток с цяла Европа. Това каза в интервю за БНР изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев.

Пазарното обединение с Румъния беше планирано да завърши в края на миналата година, но се забави заради закъснението на междинния проект, който трябваше да обедини границите на Унгария, Австрия и Полша.

Тестовете по проекта стартират на 20 септември и се очаква стартиране на пазарното обединение между 26 октомври и 29 октомври, каза Ангелин Цачев.

След това страната ни ще може да търгува ток с цяла Европа. Ако има достатъчно капацитет на всички граници, през които трябва да премине енергията, можем да търгуваме и с Германия, Белгия, Франция, Люксембург и т.н., подчерта Цачев.

Той отхвърли тезата, че пазарното обединение с Гърция, което стана факт преди това с Румъния, е една от причините наскоро цените на електроенергията на нашата борса да надхвърлят и най-високите в Европа.

По-скоро влияние на цените оказват недостигът на ток в целия регион на Югоизточна Европа и износът, който прави страната ни.

"Износът е огромен. В момента изнасяме между 25 и 30 хиляди мегаватчаса на денонощие, приблизително произведената енергия от един блок на АЕЦ "Козлодуй излиза от страната в рамките на едно денонощие", каза Ангелин Цачев.

Отражение на скъпия ток

Металите са поскъпнали между 30 и 70 процента от началото на годината. Основните причини са повишеното търсене, недостиг на суровините, резкият скок на цените на енергоносителите.

В интервю за БНР председателят на Българската асоциация на металургичната индустрия Антон Петров каза, че това е крива, това са временни амплитуди. "Те ще се изравнят, няма да бъде все така, ще се успокоят цените, но със сигурност ще се успокоят на много по-високо ниво, отколкото бяха преди пандемията".

Според Антон Петров заради по-скъпата електроенергия, 80 милиона лева са изтекли от индустрията.

"Седемдесет милиона - те са изтекли от индустрията, което значи, че са изтекли от инвестиции, заплати, от нестабилност, фалити... Тези пари не са някъде, че сега да кажем: "Сега ще ги дадем", те са били предназначени за нещо друго. А Министерството на енергетиката - просто тишина и спокойствие, там нищо не се е случило", каза Антон Петров.