Нужна е адекватна правна рамка за нормалното функциониране на Водноелектрическите централи (ВЕЦ) в страната. Това около тази теза се обединиха експертите от Асоциация "Хидроенергия", които организират брифинг по темата. 

От сдружението обявиха, че подкрепят подготвения от Министерството на околната среда и водите проект за изменение на Наредбата за ползването на повърхностните води, който в момента е публикуван за обществено обсъждане.

"Вярваме, че с проекта ще бъде постигнато съответствие на Наредбата за ползване на повърхностни води със Закона за водите, като по този начин ще се избегнат предпоставки за бъдещи правни спорове и ще се осигури нормална регулаторна рамка за функциониране на ВЕЦ", заяви Боян Кършаков, председател на Асоциация "Хидроенергия". Той допълни, че от сдружението приветстват усилията на ресорния министър Асен Личев и неговия екип да коригират този документ.

"Измененията в наредбата ще получат много широка обществена подкрепа, включително от всички основни работодателски организации, които вече изразиха публично категоричната си позиция, че водните централи в България не трябва да стават жертва на подобни ретроактивни административни документи", каза още той. Поради все по-високите цени на въглеродните емисии в ЕС ВЕЦ се затвърдиха като един от най-евтините източници на ток за българските потребители.

В ситуация на енергийна криза и непосилно високи цени на енергията за българския бизнес водноелектрическите централи се превръщат в един от най-ценните източници на ток за българските граждани, твърдят експертите. 

Припомняме, че цената на електроенергията, търгувана на Българската независима енергийна борса достигна невижданите над 400 лева на мегават час през август. В резултат от това поскъпване редица индустриални предприятия спряха работа поради непосилните разходи за електроенергия.

От друга страна при растящите цени на въглеродните квоти, които страната ни плаща, решението да се включат допълнителни блокове на ТЕЦ "Марица -Изток 2 " е краткосрочно и не решава проблема.

Необходим е бърз преход към евтина и устойчива енергия

"През март 2021 г. правителството на ГЕРБ прие абсурдна правна рамка, която на практика спира възможността на ВЕЦ централите да работят легално, тъй като изисква да представят документи за право на строеж в принадлежащите земи на реките, където са изградени централите", обясниха от браншовата организация. И поясниха, че такива документи централите нямат, защото са въведени отдавна в експлоатация и при пускането им документ за право на строеж не е бил изискван от държавните органи.

"С това изискване се нарушава основен правен принцип, че с влизане в сила на нормативния акт би следвало да има действие занапред, а не обратно - действие по отношение на заварените случаи. Проблемният текст в наредбата изобщо не е съгласуван със заинтересованите страни. В този смисъл имайки предвид, че уредбата в подзаконовия акт не следва да противоречи на закона и да надхвърля обема на регулации предвидени в закона подкрепяме предложеното от МОСВ изменение изискването за представяне на право на строеж, определено в чл.43 т.6 да отпадне", заявиха от Асоциация "Хидроенергия".

Важно е да отбележим, че ВЕЦ секторът е ключов за стабилността на енергийната система на страната. Благодарение на дейността на хидроелектроцентралите се постигат и ангажиментите на страната по отношение на амбициозните европейски цели за зелена енергия.

"Възпрепятстването на дейността на работещи ВЕЦ ще доведе до невъзможност България да изпълнява ангажиментите си, тъй като 50% от възобновяемия микс на страната е произведен именно от ВЕЦ при най-нисък разход за обществото", обясни адвокат Георги Тошев, представител на Сдружение на производителите на екологична енергия СПЕЕ-BG.

Той обясни, че разрешаването на проблема става по инициатива на ДНСК, която е внесла експертен доклад в МРРБ.

"Очаква се финалното съгласуване на този доклад от министър Комитова и той ще бъде внесен в Министерски съвет за одобрение. Това е стъпка в правилната посока. Решението на въпроса ще гарантира на държавата да уреди коректно правата на строеж и ползване на речните корита, инвеститорите ще получат предвидима и стабилна правна рамка, а гражданите ще получат евтина и чиста енергия", каза адвокат Тошев.

Според бизнеса проблемът с инвестициите в България не касае само сектор "Енергетика", а е значително по-голям.

"През последните 11 години българските инвестиции напуснали страната са в размер на 37 милиарда евро, а чуждите инвестиции влезли в България са 13 милиарда евро лева и всичко това е поради правната несигурност в България", коментира темата Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.