Последните дни се наблюдава рязко покачване на цените на електоренергията на пазарен сегмент "Ден напред". Причините за много. Това е повишената температура при нас и в съседни държави, което увеличава потреблението неимоверно много. Независимо от това в електроенергийната система не е имало дисбаланси, застрашаващи електрозахаравнето на потребителите. Това каза енергийният министър Андрей Живков, който бе изслушан днес по време на парламентарния контрол в Народното събрание.

Той обясни, че Министерството на енергетиката е взело спешни мерки. По думите му ведомството се е включило на оперативно ниво, за да може да влезе в пряк контакт с ТЕЦ "Марица изток" 2 и да активира всички възможни мощности, за да може ликвидността на Българската енергийна борса да се увеличи.

Той обясни, че след активна комуникация между енергийното министерство и ТЕЦ "Марица Изток 2" се е стигнало до включването на пет енергийни блока, а това е подобрило ликвидността свободния енергиен пазар у нас. Включването на блоковете бе забавено, защото централата е свикнала да работи на гарантирани количества, да не се задълбочава в тенденциите на пазара и метеорологичното време, обясни Живков. По думите му в момента се е увеличила и работата на Мини "Марица Изток", които работят вместо на 2, на 4 смени.

В края на тази седмица в експлоатация влиза още един от енергоблоковете на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", който бе в планов ремонт. Освен това скоро ще започне да работи и 8-ми блок на ТЕЦ "Марица Изток 2".

Министърът призна, че е станало бавно включването на блоковете на централата, като от ръководството на централата и БЕХ не са действали адекватно бързо.

"Министерство на енергетиката няма преки задължения да наблюдава пазара и да реагира по отношение на мощностите", отбеляза министърът.

За да се повиши ликвидността на енергийната борса ще бъдат преразгледани  всички ремонтни програми, които предстоят да се случат с извеждане на мощности от експлоатация. Целта е да не се нарушава енергийният баланс, уточни служебният енергиен министър.

Според Андрей Живков може да се преразгледат правилата за търговия на енергийната борса, както и начините за лицензиране на търговците.

Припомняме, че през седмицата работодателските организации обявиха, че ще сезират ДАНС и МВР за цената на тока. След среща с премиера Стефан Янев работодателите настояха от постовете си да се оттеглят министърът на енергетиката, ръководствата на БЕХ и на държавния ТЕЦ.

През вчерашния ден пък бе уволнени заместник-енергийния министър Александър Николов. Той обаче не отговаряше за работата на въглищните централи на свободния пазар, обясни министър Живков.

Държавната ТЕЦ Марица Изток 2

ще излезе на печалба за второто шестмесечие на годината, а в годишен разрез ще излезе на минимална загуба, показват сметките на енергийния министър.

"Ако бе провеждана далновидна политика на БЕХ и ТЕЦ Марица Изток 2, то при по-ниски нива на емисиите CO2 може да си представите какви печалби би генериралa държавната централа, обясни пред депутатите Живков.