След 2 месеца България ще търгува ток с цяла Европа: Ще паднат ли тогава цените

В края на октомври завършва пазарното обединение с Румъния, откъдето пътят на енергията е отворен към целия континент, заяви шефът на ЕСО

Обратно в новината

Коментари - След 2 месеца България ще търгува ток с цяла Европа: Ще паднат ли тогава цените | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

1987 г. 1 Квт.ч е струвал на семейството 1,5 стотинки Дерзайте евроатлантически дебили.ю

Не си спомням от 50 години токът да е поевтинявал, ама щом казвате... Блажени са вярващите!

След по-малко от 60 дена цената на тока ще падне след това ще падне останалата част от обувката (или колана) вервайте ми

виж БГ елкола с преносими акумулатори за зареждане от контакта в апартамента http://rentelex.tech

Вдигат се с 80%. После ще паднат с 20%. Журналистите ще напишат - ЦЕНИТЕ ПАДНАХА с 30%. Голям УСПЕХ. Радвайте се. Новата борса дойде. Супер!!!!!

Унукални далавери се правят за да ни принудят да се отворим за продаби на ток от други страни които не можеха да заобикалят българия тези новите слуебните напрвиха такива шибани ходове, амедиите им ни го представят като някво решение на проблем който те създадоха, най лобиращите, най безмислените ходове

Един руски поклонник тука и освен това доказан драскач по поръчка наречен шило непрекъснато говори за АЕЦ Белене. Да уточним нещо-договора за оборудването на АЕЦ Белене беше сключен от другарите от БСП без да бъде осигурено финансиране и без да има заделени пари за да бъде платено оборудването. А пък за самия строеж нямаше предвидени и една стотинка. Както всички видяхме никой не пожела да се включи в тоя строеж-освен ако държавата не му гарантира възвръщаемост. Или с други думи, парите за строежа щяхме да ги плащаме всички ние и то на 20-торни цени. Другото нещо което пропагандатор а пропуска да спомене-цената на тока от АЕЦ Белене нямаше да има нищо общо с цената на тока от АЕЦ Козлодуй. Поради простата причина че в цената на тока на една атомна централа влиза освен всичко друго и цената на инвестицията. АЕЦ Козлодуй е изплатена отдавна. Евентуалната АЕЦ Белене щеше тепърва да се изплаща което значи че цената на тока произведен от АЕЦ Белене щеше да е минимум на четворна цена спрямо АЕЦ Козлодуй.

И какво като е на четворна спямо Козлодуй цена? Пак ще е по-евтин от МИ-1 и МИ-3. А като дойде зелената сделка през 2025г нещата рЕзко ще загрубеят.

Защо в САЩ и Швейцария 65% от ел.енергията е от АЕЦ? Защо Турция строи с руски реактори? Защо Европа извежда сателити с руски ракети? Ай стига с тая вашингтонска пропаганда

Шило

а бе, теле, за две години ли трябва да се изплати?Това е дългосрочна инвестиция, която се избива с години. А АЕЦ работи десетилетия.

трябва мораториум върху износа при достигане на определени цени на вътр. пазар. Иначе след отварянето цените ще се качат още.

Ако на европейските борси са двойно по-ниски?

Цените ще се качат още. Това, че ще сме свързани с европейския пазар, означава, че ЕРП-тата ще печелят още повече на наш гръб. Докато не изгоним чуждите фирми - смучещи нашата кръв, всичко ще расте и народа ще става все по-беден! Пяхме Времето е наше, скачахме по площадите, искахме чужди фирми и американците да ни купят - ето го резултата! Ако беше добър, нямаше половината българи да са в чужбина.

Те и афганистанците изгониха чужденците ама сега ще си ядат чалмите, щото друго няма да има

Чух че си имат достатъчно за ядене. Липсвало само Американски бахур, но почти никой не съжалява за това.

Ех, сега да имаше една АЕЦ Белене, какви продажби щяха да станат. Ех, да нямаще Тикви в миналото даже и 4 тръби с газ щяха да отиват за Европа през България. Как щяха да го преживеят това могъщите Европейци, ако не подтискаха и птитискаха останалите малки държавки като нашата в ъгъла, за да могат да ги смучат и направляват без проблем. Бедна България, ще продава....

Ако имаше АЕЦ Белене тока щеше да е пак на пазарна цена. Не знам за какви печалби бълнуваш. Ако беше толкова изгодно да имаш АЕЦ Сърбия и Румъния щяха да го направят преди нас. Виждаш , че дори Турция не си позволява да строи АЕЦ просто така. Що си мислиш, че ние сме най-умните и съседите не знаят какво е АЕЦ?

В САЩ 60% се получават от АЕЦ

Русия и Венецуела бъкат от петрол/газ , но хората там живеят като в каменната ера. Недей да бленуваш за неща, които не са твои.

Не можем да обвиняваме производителите на електроенергия, че продават повече в чужбина, отколкото в България. Няма производител, който в името на нещо си, като родолюбие или незнамквоси, ще предпочете да не печели. Щом имам възможност да продавам дори и за 1 цент повече, ще продавам! Такава е логиката на всяко едно нормално стопанство! Не са виновни производителите, че вдигат цената, щом има такава възможност. Явно има нарушено равновесие, което неизбежно ще бъде отново възстановено, но на по-високо ниво.

Коментарът ти изначало е грешен. Производителите не продават в чужбина. Продават на борсата на фиксирани цени една голяма част от производството си и на договорни - около десетина процента. Именно тук е заровено кучето, което смърди. Фирмите, които купуват ток от борсата са на стари, партийни другари от БСП. Именно тези фирми имат право да изнасят. Колкото повече изнасят, толкова повече се вдига цената тук, защото има недостиг. И забележи - може да изнасят на цена 280 лева за мегават, а тук цената да стигне над 300. Това е, защото износните количества са големи и за продължителен период, а тук се продават малки пакети, за няколко часа. Та и 350 да стигне - пак предпочитат да изнасят. Дано съм ти бил полезен, да разбереш какво става в енергетиката и да не пишеш глупости!

Да, полезен ми беше. Благодаря!

Цените ще се кротнат и станат нормални, когато КАУНАТ отиде там където му е мястото ,в затвора за предаване на интересите на държавата.

Gugnelid

За Борисов говориш, нали?

ВСЕКИ ЩЕ МОЖЕ ДА СИ КУПИ ТОК ПРЯКО, ОТ КЪДЕТО ИСКА, ЩЕ Е МНОГО ДОБРЕ... НАЙ-НАКРАЯ ЩЕ ИМАМЕ ИЗБОР. АКО КУПУВАНЕТО ЩЕ СТАВА ТАКА КАКТО СИ КУПУВАМ "ОН-ЛАЙН" ЛИЦЕНЗИ ЗА НЯКОЯ ПРОГРАМА, ТО ТОГАВА НЕ ГИ ВИЖДАМ ТУКАШНИТЕ ЧРЕВЕНИ КРЕМЪЛСКИ ГАЗОВО-ЕНЕРГИЙНИ БАНДИТИ... НАИСИТНА ШЕ СТАНЕ КАТО С КАУФЛАНД - ВСЕКИ КОЙТО Е БЛИЗО ДО НЕГО, НЕ СТЪПВА ВЪВ ФАНТАСТИКО, ЩОТО ЩЕ ОЛЕКНЕ С25% ПОВЕЧЕ...

Шило

С DHL ли ще са доставките или чрез Еконт?

Освен производители на електроенергия, съществуват и доставчици на такава - транспорта на електроенергия! Те не са свързани. Купува се от доставчика, дистрибутора, а след това търговците на дребно, електроразпределителите по райони, ти го продават. Големите фирми купуват директно от търговеца на едро, доставчика за България.

Шило

естествено, като доставчика си включва в доставната цена и направените разходи, амортизации, печалби и т.н.

Това е една от причините оплюването на ГЕРБ.

Аре бе Индустрията няма ли дългосрочни договори или е имало далавера да купува ден напред от борсата и са реват кат сибирски мечки.

Шило

То, индустрия няма, ти за дългосрочно планиране и договаряне питаш!!!!!

За тези десет години управление на ГЕРБ брутния вътрешен продукт нарасна двойно. Докато червените вече си бяха "напазарували" от вторични суровини соц. предприятия и се целуваха на "Орлов мост" с ДПС , които при тях си откраднаха милион за консултация на ВЕЦ "Цанков камък" , а после по същата схема си купиха ТЕЦ "Варна" и много други. Сега грачат,че Бойко строял и крал. Те крадеха като рушеха, сега басни съчиниха за чекмеджета.

най-хубавото нещо в енергетиката на България последните 30 години е, че не успяха да построят АЕЦ Белене. Щото е лесно да пръснеш няколко милиарда, а е трудно да ги събереш. Спомняте ли си бай тошо как ни държеше на свещи вечер, за да може да плаща на другарите калпавото оборудване?!

Шило

Помним много неща, както и тези, с акъл в главата знаят, че не си прав. Атомната индустрия е вложение за десетки години напред с минимум суровина. А по бай Тошово време бяхме на свещи, щото "осветявахме" Балканския полуостров. Т.е. мощностите бяха недостатъчни за вътрешния и външния пазар.

не произвеждаме ядрено гориво, не го обогатяваме, не произвеждаме оборудване за АЕЦ, дори инфраструктурата за АЕЦ няма да направим сами, не знаеш каква ще е цената на ядреното гориво след пет години, не знаеш какви разходи по консумативи ще имаш след 5 години в централата, не знаеш колко ще ти струва да съхраняваш отработеното гориво, не знаеш какво ще правиш с реакторите като изтече експлотациониия период и по-лошо , не знаеш дали в региона няма да се появи по-евтин източник на енергия както сега става с газа и зелената енергия, не знаеш дали Фукушима и Чернобил няма да се повторят. Сигурно има и още, ама не се сещам сега. Твърде много неизвестни за да кажеш, че АЕЦ е инвестиция за десетки години.

ДА СЕ КУПА ДИРЕКТНО ТОК ОТ КЪДЕТО ИСКАШ, ДА РЕЧЕМ - ОТ ГЕРМАНИЯ ?

Може, ама ако е за варене на лютеница, по-добре си купи от Била.

Това е резултат от политиката която се водеше в продължение на години с нашите хора. За справка Доган купи уж губещият ТЕЦ Варна който има договор за студен резерв и веднага след това почна работа по дълбочината на канала във Варна .

Доган купи тец „Варна“ от ЧЕЗ.Тец-а не е студен резерв от миналата година.Работи един блок на газ.Удълбочаването на канала не е само заради пристанището на тец-а а и заради пристанище „Варна-запад“.

България е държава в която няма държава! Естествено, че токът ще поскъпне, а не обратното. Ако имаше строг контрол и бизнес и население щяха да просперират. Заради шепа егерго-мафия губим милиарди. Най-важното нещо за една държава е бизнеса, икономиката и износът! При нас всячески се пречи на бизнеса! И въпреки всичко пак имаме голям износ, въпреки всички спънки. Представете си какво щеше да бъде ако имаше държава!

""""""България е държава в която няма държава!"""""" Нарича се територия,нещо като географско понятие

Докато не прекъснем всякакви връзки с Русия Всички богати страни мразят Русия и не търгуват с нея

"Приключването на строителството на газопровода "Северен поток-2" в германски води от руския тръбополагащ кораб "Фортуна" е насрочено за 12 септември, съобщава Блумбърг, позовавайки се на германските морски власти."""" Това се нарича НЕ търгуване

Служебното правителство на червената генералска хунта се захвана най-напред със смяна на ръководствата на холдинги,областни управления,със смяна на модела на гласуване с този само с машини и поставяне на калинки на пРезидента на всяко възлово място като банката за развитие. Размътиха водата за да пълнят гушите на изгладените червени олигарси,особено в червената енергийна мафия. Преляха пари от бизнеса в сметките на собственици на малки ВЕЦ и слънчеви и върни централи.А тези собственици са все в изпълнителното бюро на БСП.

Тиквун имаше 12 години да свърши нещо . Да ама източването на пари чрез строителни фирми беше по важно.

Кой договор да изпълняваш - този, който е сключен с руските подкупи ли? Обясни за договора на майка си, като тръгва сутрин да обикаля кофите

Шило

Там ли беше, като са били давани подкупите бе, теле? И мислиш ли, че един или два реактора са нещо особено за руснаците?

"Минаха десетилетия от приемането ни в богатия ЕС и непобедимото НАТО. Резултатът! Най-богатата на сладки води държава в ЕС, която е България гори и пожарните автомобили бездействат, защото няма вода в населите места. По вода газим, жадни ходим! В същото време нашите европейски ориентирани политици предадоха цялата ни система на ВИК в ръцете на фирма, управлявана от Световната банка. "Инвестициите" се правят само на хартия, а истинската цел е обезпечаване на държавни дългове. Кражби и грабежи, съдии изпълнители и ограбване на частната собственост през подставени съдии изпълнители. Ад - огнен и административен. Ад - мащабен и задълбочаващ се ад. Най-богатата на злато държава в света, която е България е най-бедната държава в ЕС, на нивото на африканска колония. И всичко това след влизането ни в "клуба на богатите". Оказа се, че богатите са богати защото са лицемерни, алчни и нечистоплътни. Иначе щяха ли да бъдат богати? За сметка на това, нашите набедени за политици продажници са глупави, гладни и посредствени - абсолютни обществени аутсайдери...Вълшебните ни и огромни гори - опустошени, пълните с риба и раци реки - опустошени, земята ни - отровена от европейски токсични отпадъци, въздухът - канцерогенен, частната собственост - напълно незащитена, живота и здравето на българите - без особена стойност, политиците ни - корумпирани, европейските ни задокеански портньори - пълни фалшификати, държавниците ни - продажни души, живота у нас - без светло бъдеще за следващите 100 години. Ад. Най-скъпия ток в цяла Европа!? - Причината не е в България, а също от външна намеса. Вярно, добре прикрита, но външна. Всички други прикази са за наивници. Енергетиката ни отдавна е на ръчно управление отвън. Ние нямаме нищо, абсолютно нищо. Само добри намерения и любов към една умираща страна, задушена от богати, корумпирани и подли съюзници. Ад. Търсите логика!? - Експертна глупост. Логиката е тази на грабежа, прикрит с добри пожелания, лицемерна политика и хиляди подлеци - хаджипенчовци. Родени от ада гадове. Какво е решението ли? - Само едно. Нямаме голям избор, българи. И не се плашете от последствията, вече няма какво да губите, може само да спечелите. Ние обръщаме времето и то нас обръща...."

И някъде там Русия минималната заплата е 250долара и хората живеят в нищета докато олигархията играе с президента Путин.

Ама защо живеете в Русия ,елата си в България или сте някакъв безродник

Не философствай, ами виж беларус Русия им построи ядрена централа с кредит, който сама даде, на четворни цени, естествено и с допотопна и опасна руска технология Сега никой не купува ток от Беларус, а в същото време връщат по един милиард долара на Путин годишно за нещо, което не ползват и няма да ползват Този кур капан и за нас беше предвиден, но добре, че се отървахме само с милиард и двеста милиона неустойка в ненаситното гърло на Путин

Ама Вие в Беларус ли живеете , е това си е ваш избор.В случая говорим за България

дано само да не стане така, че като се включим да объркаме енергийния пазар на Европа

да бе, ще паднат цените, ще станат колкото в Германия))):А честито!

Ами заради неустойките, които платихме на Путин и руската мафия Забравихте ли тези милиард и двеста милиона, които потънаха в ненаситното путиново гърло съвсем скоро Платиха ги майките на руските шпиони тук

Ти, като си купуваш сипрене от магазина, не си ли го плащаш? Путин ти е виновен, че пу.ки те управляват....Интересно, що турците, унгарците и други не мислят, като теб?

Дето платихме чувал ли си? Знаеш ли защо в платихме и кой я плати? Това бяха парите за пенсии в двоен размер за всички пенсионери, включително за майка ти Вместо за тях отидоха в ненаситното путиново гърло и майка ти си остана с 300 лв

Шило

Не си платил неустойката, а онова, за което Тиквата твърди, че стои в кашони, бре! Платил бил неустойка....Има и още нещо- за неустойките- като не си изпълняваш поетите по договор ангажименти е така. Дори и в ЕС и САЩ. Ама "експертите", от къде да го знаете?

Gugnelid

Шилооо, шило, да ти завиди човек на ентусиазма да спориш с безмозъчни индивиди, повтаряи опорки, спуснати им от герберастката централа! Що се хабиш, все едно да поливаш с лейка пясъка в пустинята и да чакаш да ти роди домати?

от дузина години

Тези, които са го написали не са нормални хора, ами платени руски изтривалки като тебе Колкото на тебе може да се вярва, на тях също толкова

Шило

Благодаря, експерте.

Но това, че си руски шпионин, на който всяка дума е лъжа го знаем и аз, и ти и всички тук

Шило

Така е, "експертите" всичко знаете. Особено по форумите.

НЕ !! - Не ни правете на калинки!! Как ще паднат?? - нали няколко години при всяко вдигане на тока се казва, че в България бил най-евтин тока и затова вдигат цените!! И как ще падне сега цената като внасяме по-скъп европейски ток, а?? Абе, вие за много глупав го мислите този народ!! Кога е поевтинявало нещо в България, което е било вдигнато??

То ако нямаше далавера с продажбата на ток Доган нямаше да има ТЕЦ . Аз знам само за ТЕЦ Варна вие ако знаете за повече поправете ме.

Шило

само този е. далаверите са няколко- студеня резерв, за който се плаща и дори да не се ползва и стратегическото място на този ТЕЦ. Беше планирано там да се прави пристанище с всички ползи от това. Които, хич не са малко. Не знам, дали ще се релизира сега, ама все някога ще стане.

В момента се копае за да удълбочат канал явно вече има проект за пристанище.

Шило

Да, проект има от няколко години, включително да се открива и митнически пункт. За това говоря за реалната реализация на този проект. В същото време, пристанище Варна-изток стои почти без работа. За да има някаква печалба, откриха камара кръчми и направиха паркинги.

В България НИКОГА не са падали цени!

Шило

Хората са го написали и защо- недостиг на електроенергия в региона.

Шило

Не, че нещо, ама АЕЦ Белене отдавна можеше да функционира.

Не е проблема в Белене а в малките детайли :) - и в момента АЕЦ изнася. Що не насочат мощностите вместо към износ да са към вътрешния пазар да видиш как цената резко спада. Ама на #КОЙ не му е угодно

Шило

Щото има като цяло недостиг в региона, както и поети ангажименти пред ЕС.

то не е въпроса да функционира, а да е конкурентен на пазара. Както виждаш почти целия транзит на газ за югоизточна Европа минава през нас. Какъв е смисъла да наливаш милиарди в АЕЦ, като за същите пари можеш да построиш няколко ТЕЦ-а на газ, които ще са много по конкурентни и когато експлоатацилонния им период изтече можеш да ги демонтираш и да забравиш за тях.

Шило

и това е вариант, но атомната енергия си е на най-ниски цени.

с най-ниски цени ще е , ако като дойде края на експлоатационния период просто оставиш АЕЦ да се спре сам и не се занимаваш със съхранението на ядрените отпадъци и охраната на реакторите, които са излезли от експлоатация. Не мога да разбера защо всички са останали с впечатление , че ядрената енергия е толкова евтина.

Тия какво сега да не ревнаха за помощ от държавата. В момента навсякъде има увеличение на цените ние сме малък пазар който се влияе от големите играчи . А договорите за износ са сключени доста отдавна никой не е знаел докъде ще ни докара "пандемията" и тепърва ще видим истинският замисъл на тази бутафория.

"""След 2 месеца България ще търгува ток с цяла Европа: Ще паднат ли тогава цените""""" Не ,няма да паднат ,но в замяна на това печалбите на търгуващите с ток фирми ,както и на токоразпределителните дружества ще скочат до небесата. Някой да е видял да падат цените на ел.енергия и на водата.Нали всякакъв вид мрежа ел., ВиК са дадени на концесии.Та концесионерите са ,не са благотворителни дружества , а те ще изстискват и последните стотинки от джоба на българина..Мантрата ,която се тиражираше в началото на разни видове концесии ,беше от типът ,:ще паднат цените на тока ,на водата ,и т.н.,ще се намалят загубите ,ще се повиши качеството на услугата и т.н. и други такива неолиберални,демократични и еврогейски мантри.Да, ама нищо от това нищо не се случи .Нито загубите намаляха ,нито цените паднаха, нито услугите се подобриха , а се случи точно обратното.Даването на концесии ,беше една предателска постъпка спрямо хората постъпка.Излиза ,че преди години по време на "тъмният ,човеконенавистен" социализъм ,българите са могли да проектират ,да построят, да експлоатират.

Соца ни яде главата в момента. Виж кой търгува с ток. Всичките са бивши комундета. 2021 ние ще имаме реален пазар с Европа. И защо? Заради твоя любим соц.

Ами ЧЕЗ ,EVN, а Veolia Bulgaria EAD,която оперира освен в София ,Варна и още някои други градове може и да е комунистическа ,но на френските комунисти ,нали.За всички тях имам обосновано съмнение ,че са на БКП.Поне тези зная , а пък "Ентралукс" ,е пък испанска.Нещо по време не си спомням чужди концесионери да са управлявали тези мрежи.За природните богатства ,там вече ситуацията е страшна,всичко в чужди ръце

но продължава да дотира Мариците??? на чий задник? ако един частен бизнес се държи толкова малоумно, отдавна да е фалирал. докога ще се държим неадекватно в енергетиката?

Че България има ли ток за продаване, всичко не е ли продадено на чужди фирми, че България щяла да продава.

БСП прави стария номер - евтиният от АЕЦ се изнася, а Ковачки ни продава скъпия. Печелят и в двата случая.

Металите са над 100%.- Проверете като пишете статия

Надеждата на бедняка. Има една стара поговорка "Гладна кокошка просо сънува". Тъкмо обратното, както при горивата - в цял свят цените поевтиняваха, а тук ги....вдигнаха! Толкова.

Ще се покачат още, България е мафиотска държава.

в Булгаристан цените само се вдигат!

"Седемдесет милиона - те са изтекли от индустрията, което значи, че са изтекли от инвестиции, заплати, от нестабилност, фалити." Не, изтекли са от джобовете ви. Няма да фалирате, а за инвестиции и заплати отива само минимумът. И не се надявайте токът да поевтинее, ще става само по-скъп оттук нататък.

Не, че нещо ама... по времето на лошия комунизъм "изнасяхме" ток за целия Балкански полуостров.... и плащахме по 10 лева на месец за ток. После, дойде добрата демокрация, затвориха ни АЕЦ-а, взега ни ВЕЦ-овете, и..... има хора, които не могат да си платят тока. Сега това някякъв успех ли е? Че ЧАСТНА фирма, която управлява енергетиката на България щяла да изнася ток?

10 лева ток на 120 лева заплата..... ми то сега е същото, кво ревете

Ай сиктир с тоя социализъм!!! Било каквото било, сега му плащаме цената!!! Искаме, не искаме няма да се върне!!! Да си оправяме държавата и да се гледа напред!!!