Климатичната криза представлява "пазарна възможност за технологии за намаляване на въглерода", като ядрената енергия например. Това заяви американският секретар по енергийните въпроси Дженифър Гранхолм, визирайки пазар от 23 трилиона долара за страните от Централна и Източна Европа до 2030 г. Нисковъглеродните технологии "ще бъдат пазар от 23 трилиона долара до края на това десетилетие", който предлага "огромен потенциал за държавите от двете страни на Атлантическия океан", каза Гранхолм.

Изказвайки се от Полша по време на онлайн пресконференция, Гранхолм каза, че трансатлантическият пазар "ще ни даде шанс да стартираме нов бизнес, нови индустрии, да привлечем милиарди долари нови инвестиции и със сигурност да създадем милиони нови работни места".

В Полша Гранхолм официално възобнови инициативата P-TECC - Партньорството за трансатлантическа енергия и сътрудничество в областта на климата-финансирана от САЩ програма за внедряване на чисти технологии в Централна и Източна Европа.

Тя също така изрази "нашата силна подкрепа за Инициативата "Три морета", която обединява 12 държави от ЕС - Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. "Чрез Бизнес форума днес ние осветяваме многото възможности за привличане на милиарди долари за инвестиции в чиста енергия в Централна и Източна Европа", добави Гранхолм.

За нея засилването на трансатлантическото сътрудничество в областта на чистата енергия става все по -спешно поради изменението на климата.

В САЩ програмата на президента Байдън "възстановяване към по -добро" включва целта 100% от електроенергията в САЩ да се произвежда от "чисти източници" до 2035 г., обясни тя. Това включва намаляване на емисиите на CO2 с повече от 50% до 2030 г. и тяхното намаляване до нула през 2050 г.

"Знам, че Европа работи по подобни мерки", каза тя и добави, че Министерството на енергетиката на САЩ приспособява собствените си програми към развитието в Европа.

Ядрената енергетика: "Причината да сме тук"

А ядрената енергетика заема високо място сред целите на САЩ. "Причината, поради която сме тук в Полша, е, че говорихме за партньорство в областта на ядрената енергия", каза Гранхолм.

През юли американската компания за ядрена енергия Westinghouse обяви стартирането на инженерно и проектно проучване или FEED (front-end engineering and design) с безвъзмездна финансова помощ от Агенцията за развитие на търговията на САЩ за напредъка на програмата за ядрена енергия на Полша.

"Това е възможност да се даде американска технология, която да помогне за задоволяване на нуждите на Полша от чиста енергия, а Westinghouse ще предложи своя ядрен реактор AP1000 за проекта", каза Гранхолм.

Гранхолм призна, че не всеки в Европа е доволен от ядрената енергия. "Но ще кажа, че за страните, които го искат, не можем да си позволим да игнорираме чисти, безопасни и надеждни източници на енергия", каза тя. "Ядрената технология е чиста базова мощност и ние искаме да сме сигурни, че тези страни, които искат достъп до ядрена енергия, могат да я имат".

Участие във форума взе и българският енергиен министър Андрей Живков. Убедени сме, че, за да бъде успешен и енергийно приемлив, зеленият преход не трябва да ограничава правото на избор на държавите по отношение на използваните чисти енергийни технологии. Много държави разглеждат ядрената енергия като подходящо средство за осигуряване на преход към чиста енергия, подчерта министър Живков по време на министерската среща във Варшава.

3e-news.net