Британското правителство е избрало високотемпературните газово охладени реактори като "най-обещаващия модел" за пилотната програма за изглаждане на малки ядрени реактори, съобщи "Блумъбърг", позовавайки се на правителствени източници. Наред с електричеството, този тип реактор може да произвежда чист водород и топлина, обясняват от правителството, а стартът на демонстрационният проект е предвиден за началото на следващото десетилетие.

Програмата за неговото изграждане е 170 милиона паунда (236 млн. долара), а решението на Великобритания идва дни след като плановете за нови, мащабни централи бяха поставени под съмнение от влошените й отношения с Китай.

Правителството се стреми да изключи китайската държавна ядрена компания от бъдещи енергийни проекти-ход, който може да застраши две предложени централи и да затрудни постигането на нисковъглеродните енергийни цели на Обединеното кралство, допълва "Блумбърг".

"Докато възобновяемите енергийни източници като вятър и слънчева енергия ще станат неразделна част от мястото, откъдето ще идва нашата електроенергия до 2050 г., те винаги ще изискват стабилна нисковъглеродна базова натовареност от ядрената енергия", каза Ан Мари Тревелян, държавен министър на енергетиката. Тя подчерта, че усъвършенстваните модулни реактори са следващото ниво на съвременната ядрена технология и имат потенциала да играят решаваща роля не само в борбата с емисиите на въглерод, но и в енергийната промишленост.

Малките модулни реактори и модерните модулни реактори са по-евтини и по-бързи за изграждане от големите конвенционални станции, като например проекта Hinkley Point Electricite de France SA, който е в ход в югозападна Англия. Освен това, по-големите реактори се използват от десетилетия, докато по -малките се насърчават като алтернатива, която може да бъде по-бърза за изграждане.

3e-news.net