След няколко часа спорове и взаимни обвинения, по време на извънредно заседание, парламентът задължи енергийния министър да предоговори споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската държавна енергийна компания "Боташ". Това стана с приемането на доклада на временната комисия за газовия договор, който беше внесен от председателя й Жечо Станков. 

Докладът ще бъде изпратен на българската и европейската прокуратура, както и на ДАНС, КЕВР и БЕХ, наред с Министерството на енергетиката. Европейската прокуратура беше добавена в списъка на получателите по предложение на БСП. За него гласуваха 166 депутати, против бяха 32-ма народни представители от ДПС, а един парламентарист от ИТН се въздържа.  

Дебатите в пленарната зала преминаха под знака на предстоящата предизборна кампания, с взаимни обвинения кой какво е пропуснал да направи по споразумението, за да защити националния интерес. От ПП-ДБ обвиниха, че договорът, сключен по времето на служебния кабинет на Румен Радев, ощетява държавата с по половин милион долара на ден. Стана ясно, че преждсрочното прекратяване на споразумението би ни струвало 2 милиарда долара. 

От коалицията критикуваха ГЕРБ, че техни представители от временната комисия са ходили при президента, като цитираха Теменужка Петкова, и след това изведнъж са се отказали да придвижват доклада на временната комисия в пленарната зала. 

От ГЕРБ контраатакуваха, че ПП-ДБ са имали 10 месеца да предоговорят договора на правителствено ниво и попитаха защо премиерът Николай Денков не го е направил, тъй като това се предприема не от парламента, а от изпълнителната власт.

Снимка: БТА

На брифинг преди гласуването председателят на временната комисия Жечо Станков, Теменужка Петкова и Делян Добрев обясниха, че е имало още цяла седмица до крайния срок за доклада и заради бързането днес, с него не са могли да се запознаят в Българския енергиен холдинг, които е трябвало да дадат правно становище. 

"ГЕРБ винаги е имал интерес този доклад да види бял свят, защото по времето на ГЕРБ таксите бяха десетократно по-малки от тези, които се плащат в момента. По времето на правителството на Денков, 10 месеца се вижда, че не са направили нищо по въпроса това да се промени. Стотици милиони на българските данъкоплатци са изтекли. Още на 3 август Денков казва: "Има пожари, с които се бори, като един от тях е договорът с "Боташ". От 3 август до ден днешен питайте Денков какво е направил, колко пъти е вдигнал телефона, колко преговори е провел? Никакви", попита Станков.

И обясни, че внася доклада предсрочно, за да прекрати спекулациите.

"Внасяйки доклада, видях, че има колеги от "Продължаваме промяната", които не са го разписали", уточни Станков, като междувременно беше внесен успоредно още един доклад.  

Снимка: БТА

"Освен че нищо не направиха, сега поставят под угроза финансовия интерес на България с това, че не изчакаха правното становище на БЕХ. Безотговорно поведение на ПП-ДБ и на предходното правителство на Николай Денков", каза Теменужка Петкова.

"Договорът с "Боташ" се променя не от парламента, а от правителството. Десет месеца имаха цялата власт в това правителство, 10 месеца за тях не съществуваше такъв неизгоден договор. Миналия ден станаха депутати и казаха "ама какво е правило това правителство предното?", ама чакайте, нали то беше ваше? Правителството е тяхно 10 месеца и те знаят, че ние плащаме милиони на ден и не са си мръднали пръста. И идват в парламента и казват "къде е докладът?", коментира Добрев.

"Кой управлява комисията по енерегетика в НС?", попита риторично Мартин Димитров от ПП-ДБ по време на дебатите, визирайки Делян Добрев. "Да бяхте извикали министрите и да поискате предоговаряне, нито един депутат от ГЕРБ не е поискал", обвини той.

"Защо Денков не е отишъл да предоговори, защото е много лесно като са паднали от власт, да излизат на тази трибуна и да си късат ризите", отвърна Добрев.

Двамата спориха кой първи е изпратил писмо до министъра на енергетиката и чие е по-обемисто. Мартин Димитров заяви, че е поискал предоговаряне на условията по договора още на 7 септември 2023 г., а Делян Добрев обяви, че писмото го е изпратил преди месец. "Направил съм много повече от вас", като обвини ПП-ДБ, че 10 месеца за тях не е съществувал неизгоден договор и че са гласували многократно за руския петрол.

"От този договор е ощетен "Булгаргаз". Кой е основният му конкурент в България - "Овергаз", спонсор на политическа сила с 500 хил. лв.? Кой дава на една партия половин милион лева дарение, без да очаква нищо от нея?", каза по адрес на ПП-ДБ Делян Добрев.

"Да видим Главчев какво ще направи", заключи Искрен Митев.

Снимка: БТА

"Това е договор на предателството - дали е Денков, дали е Борисов, няма значение кой управлява, да сме последователни и да мислим за страната си", призова Борислав Гуцанов от БСП, който поиска да бъде защитен икономическият интерес на държавата. "По този договор 486 хил. долара на ден плащат гражданите, независимо дали има доставки или не на газ от "Боташ", каза още депутатът. Той допълни, че за този договор няма никакъв анализ - нито правен, нито икономически. Ще се потърси ли отговорност на ръководствата на "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и на тогавашните министри на енергетиката, попита Гуцанов.

Павела Митова от ИТН констатира, че най-накрая тази зала е започнала да мисли по "некоалиционно коректен начин", така че спонсорите на ПП да не завладеят цялата енергетика на България.

От "Възраждане" констатираха, че "лицемерието цепи залата", а Йордан Тодоров отбеляза, че от документите в комисията е станало ясно в какво незавидно състояние в момента е "Булгаргаз". Той посочи, че това е не само заради договора с "Боташ". От постъпилите данни в комисията се видяло, че над 185 млн лв. са били надплатени от индустриалните и битовите потребители, които купуват ток на цени, утвърдени от КЕВР.

Независимият Радостин Василев пък обяви договора с "Боташ" за корупционна сделка, договорили го Радев и Ердоган, а сега ГЕРБ се били разбрали с президента. Според Василев такъв тип договор в други държави "ще доведе до незабавно задържане" на отговорните, "а за Радев по-голямо основание за импийчмънт няма".

Хамид Хамид от ДПС заяви, че той и колегата му Рамадан Аталай не са подписали доклада и партията няма да го подкрепи, като обвини спорещите, че се провежда пошла предизборна кампания в залата. 

"Дали има нарушения, престъпления, има време органите да се произнесат. Но днес тази трибуна се използва единствено за пошла, грозна, предизборна кампания, скъпо платена, но с парите на българските данъкоплатци", заяви Хамид от трибуната.

Според него без становище на БЕХ, "насилствено и ненужно беше внесен доклад, който можеше да бъде разгледен след крайния срок. Ние няма да участваме в този ваш цирк, това, което правите, е грозно, правете си кампанията", отсече депутатът от ДПС.

Снимка: БТА