Разработване на нови 432 минни за добив на въглища с годишен производствен капацитет от 2,28 милиарда тона планират в момента световни производители на въглища. Това показват нови изследвания, които поставят целите за забавяне на глобалното изменение на климата под риск, съобщава агенция "Ройтерс". В Китай, Австралия, Индия и Русия се намират повече от три четвърти от новите проекти, според проучване на американския мозъчен тръст Global Energy Monitor. Само в Китай в момента се разработват нови мини за 452 милиона тона годишен производствен капацитет, посочват анализаторите.

"Докато Международната агенция за енергетика (МАЕ) призова днес за гигантски скок към нетните нулеви емисии, плановете на производителите на въглища да разширят капацитета си с 30% до 2030 г. биха били всъщност скок назад", смята Райън Тейт, анализатор на Global Energy Monitor и водещ автор на доклада.

В него се казва, че само четири китайски провинции и региони представляват близо една четвърт от целия предложен капацитет за нови проекти на въглищни мини. Припомняме, че Китай се ангажира да достига пика на своите вредни емисии до 2030 г. и след това поетапно да ги намали до нула през 2060 г. Президентът Си Дзинпин заяви по-рано тази година, че страната ще започне да намалява производството на въглища, но не и преди 2026 г.

3e-news.net