Високопоставени представители на енергийния сектор в Азия обсъдиха призива на Международната агенция за енергията (МАЕ) да бъдат спрени новите инвестиции в петрол, природен газ и въглища, за да може светът да постигне въглеродна неутралност до 2050 година, предаде Ройтерс. Според тях подобен подход е твърде ограничаващ.

МАЕ, която преди това защитаваше петролно-газовата промишленост, очерта тази седмица пътя към нулеви въглеродни емисии. Това може да стане, като се прекратят новите инвестиции в предлагане на петрол, газ и въглища, затворят се въглищните централи в развитите икономики до 2030 година и се забрани продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 година.

Енергийни компании от Австралия, най-големият емитент на въглеродни емисии на глава от населението сред най-богатите страни в света, и високопоставени лица от Япония и Филипините заявиха, че има много начини за постигане на въглеродна неутралност. Според МАЕ, обаче, начертаният от нея път е най-изпълним от техническа гледна точка, рентабилен е и социално приемлив.

Акихиса Мацуда, заместник-директор по международните въпроси в японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността, каза, че правителството не планира да спре незабавно инвестициите в петрол, газ и въглища.

Япония трябва да защитава енергийната си сигурност, включително стабилната доставка на електричество, така че ще балансираме това с целта ни да сме въглеродно неутрални до 2050 година, подчерта той.

Япония е третият най-голям емитент на въглеродни емисии в Азия за 2019 година след Китай и Индия, според статистическия преглед на енергията от BP.

Австралийски лобистки групи от петролната и газова промишленост и минния отрасъл коментираха, че декарбонизацията не може да е еднаква за всички.

Австралия се ангажира да отдели 600 милиона австралийски долара (467 млн. американски) от парите на данъкоплатците за изграждането на нова газова електроцентрала като алтернатива на вятърната и слънчевата енергия. Енергийният министър на страната Ангъс Тейлър нарече това решение прагматичен ход.

3e-news.net