Китай ще започне постепенно да намалява потреблението си на въглища от 2026 г. като част от усилията за съкращаване на вредните емисии, заяви президентът Си Цзинпин вчера на срещата на световните лидери за климата, свикана от президента на САЩ Джо Байдън, предаде Ройтерс.

Във видеовръзка Си Цзинпин каза, че Китай се е ангажирал да развива зелена енергетика и да модернизира своята зависима от въглищата енергийна система, която е внушителен източник на емисии, спомагащи за глобалното затопляне, допълва БТА.

Ще ограничаваме стриктно увеличението в потреблението на въглища в периода на 14-я петгодишен план (2021-2025 г.) и поетапно ще го намаляваме през следващия петгодишен период (2026-2030 г.), отбеляза той.

От казаното от президента става ясно, че потреблението на въглища в Китай - най-мащабното в света - ще достигне кулминация през 2025 г. и ще започне да спада едва тогава.

Миналата година Си Цзинпин вече обеща китайските вредни емисии да достигнат пик преди 2030 г. и да направи страната "въглеродно неутрална" до 2060 г.

"Китай се ангажира да премине от въглероден пик към въглеродна неутралност за много по-кратко време от много други развити страни, а това изисква сериозни усилия от наша страната", заяви президентът на срещата на върха.

По-рано вчера обаче САЩ и други страни набелязаха по-високи цели за съкращаване на емисиите и се очакваше Китай да огласи по-амбициозни намерения.

"За съжаление голямата пропаст между виждането на Китай за въглеродна неутралност и реалността на това, което обявиха днес, остава, каза бившият премиер на Австралия и президент на неправителствената организация "Азиатско дружество" Кевин Ръд.

На брифинг с журналисти късно снощи китайски представители подчертаха, че целите на страната и така са вече много обременяващи.

Китай безспорно се надява да се раздели със своята свръхзависимост от изкопаемите горива, а за да постигнем целите си за 2030 г., трябва да решим въпроса с топлоелектрическите си централи на въглища, посочи Су Вей, заместник генерален секретар на държавната агенция за планиране.

Китайският енергиен регулатор каза вчера, че има за цел да свие дела на въглищата в енергийния си микс под 56 процента тази година, но страната си остава една от изключително малкото големи икономики, които продължават да одобряват нови въглищни проекти.

За момента нямаме друг избор, каза Су Вей.