С президента Румен Радев нямаме различния в оценката на ситуацията и в подхода за разрешаване на проблема. Това каза председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев пред журналисти след среща на част от работодателските организации с държавния глава по повод високите цени на електроенергията за бизнеса и индустрията.

Велев изрази надежда президентът да намери най-правилните и подходящи действия в търсенето на решения на този краткосрочен проблем.

Допълнително е разговаряно и за необходимостта за изработване на нова Енергийна стратегия на България. Велев допълни, че работодателските организации са предложили да се създаде към президента експертен консултативен съвет, който да работи както по стратегията, така и по екстремни проблеми и ситуации, каквато е настоящата.

Велев изрази увереност, че разчетите, които са били представени на президента и екипа му, ще послужат да се вземе едно по-добро решение от първоначално предложеното, за да се постигне справедлив компромис.

Председателят на АИКБ припомни, че предложението на бизнеса е да се компенсират 75 процента от надвишението над прогнозната пазарна цена от 119 лева за мегаватчас, която е дала Комисията за енергийно и водно регулиране. От Министерството на енергетиката предлагат да се компенсират три четвърти от надвишението над 185 лева за мегаватчас, което е пазарната цена за месец юли, като освен това бъде въведено и ограничение на компенсацията до 30 на сто от пазарната цена. Според работодателите това ограничение (таван, както го определи наскоро Велев) се обезсмисля при цени над 300 лева за мегаватчас, защото се очаква стойностите да достигнат между 500 лева и 800 лева за мегаватчас.

Според работодателските организации компромисното решение е да има компенсиране само над 185 лева за мегаватчас, но да няма ограничение в компенсацията.

Преди два дни по БНТ Велев обясни, че 30-процентната компенсация (ако се приложи замисления таван) би работила добре при цени от около 250-300 лв. на мегаватчас. Но при очакваните през първите месеци на новата година цени (600-700 и повече лева), това ще означава предприятията реално да плащат по около 500 лв. "А конкурентите ни от САЩ, Турция, Русия, Сърбия и други страни извън ЕС, купуват необходимия им ток на цена около 50 долара за мегаватчас. Докато ние в момента го купуваме на около 250 долара. Само от това енергоинтензивните индустрии имат 5 пъти по-голяма себестойност на продукцията си."

По тази причина бизнес организациите поискаха от президента да свика КСНС и среща с премиера, на която да предложат нов модел за компенсиране на високите цени на тока. Предлаганата компенсация за предприятията от 75% от цената на електроенергията на борсата няма да бъде проблем за енергийната система, според работодателските организации, тъй като тя генерира в момента свръхпечалби.