Mоделът, анонсиран от министъра на енергетиката за компенсиране на високите цени, не отговаря на очакваните цени. Toва коментира в ефира на БНТ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Той е за цени от 250-300 лв. за мегават час. Въведеният таван на компенсацията от 30% от цената на борсата ще доведе до това, че при едни цени, които очакваме и е вероятно да се случат на пазара през първото тримесечие от порядъка на 600-700 и нагоре лева за мегават час, резултативната цена би била около 500 лева. Тези цени е вероятно да се случат, тъй като вече има сделки на тези нива на сегментни нива на борсата - двустранни договори", обясни Велев.

Председателят на АИКБ отбеляза, че въведеният модел е непригоден и ще доведе до това, че в БЕХ, в АЕЦ "Козлодуй", НЕК, но и в други дружества ще се акумулират милиарди левове свръхпечалба, която е иззета добавена стойност от труда на хората в хилядите предприятия от българската икономика. Връзката между цената на енергията и заплатите е пряка. Той дори допусна, че в много предприятия хората може да останат без заплати или да бъдат съкратени.

Велев припомни, че два дни преди Коледа 11 европейски асоциации на енергоинтензивните индустрии отправиха призив към европейските лидери и националните правителства за бързи действия срещу непоносимо високите цени на енергията. Те казват, че редица предприятия - производители на метан, стомана, стъкло, цимент, хартия, керамика, торове, са спрени или са съкратили дейността си поради високите цени. 

Картината в България е още по-драматична, предвид факта, че производителите у нас не разполагат с дългосрочни договори, които подобряват микса при колегите им в Европа, обобщи той.

"Работодателските организации ще обсъдят какви действия да предприемат, ако държавният глава не свика Консултативния съвет по национална сигурност заради високите цени на борсовия ток, както поискаха вчера. Te настояват за набелязване на спешни мерки, с които да бъде компенсиран бизнесът, тъй като настоящите, обявени преди седмица от правителството, не били достатъчни. Паралелно с това, индустрията иска среща и с премиера Кирил Петков", каза още Васил Велев.

Работодателите са недоволни от малкото средства и от въведения таван на помощта от 30% от пазарната цена, спрямо енергийната консумация на фирмите. Засега нямало реакция и от президента и от премиера, каза още Васил Велев.

"Дните до нова година ще търсим настойчиво такава среща. Планирали сме в първия работен ден на Новата година, в 10 часа сутринта, заседание на всички представителни работодателски организации в България, на което ще обсъдим и предприемем съответните действия", заяви председателят на АИКБ.

Той уточни, че искането е срещите да се проведат веднага, "за да стане ясно дали нашите колеги ще могат да започнат работа следващата година, след като сега са я преустановили и заради празниците, и заради високите цени".

Председателят на АИКБ посочи още, че предложението им е разликата над мораторната цена до цената на борсата да бъде компенсирана в 3/4 - на 75 на сто. След това ще остане достатъчно печалба в енергетиката и ще запази конкурентните възможности на българската икономика, допълни той.

Ако не бъде прието предложението, освен намаляване на заплати, съкращаване на кадри, ще има и увеличаване на инфлацията, която ще достигне двуцифрено число, предупреди той.