Европейският съюз (ЕС) няма да налага санкции на руския газ или петрол, каза унгарският премиер Виктор Орбан във видеообръщение, публикувано на страницата му във "Фейсбук", предаде Ройтерс.

Изявлението му идва на фона на започналото вчера двудневно неформално заседание на държавните глави и правителствените ръководители на ЕС във Версай, Франция.

"Най-важният въпрос за нас е уреден по благоприятен начин: няма да има санкции, които да се отнасят за газ или петрол, така че енергийните доставки на Унгария са осигурени през предстоящия период", добави Орбан.

САЩ и Великобритания вече забраниха вноса на руски петрол. Държавите от ЕС не предприеха подобни мерки.

Планът на ЕС е за постепенно намаляване на енергийната си зависимост от Русия. "Европейският съюз трябва да се подготви да намали зависимостта си от руските енергийни продукти и да се споразумее за темпото, което ще се прилага, за да се постигне тази цел", заяви френският президент Еманюел Макрон преди началото на срещата на лидерите на ЕС във Версай.

Като една от първостепенните задачи френският държавен глава посочи защитата на хората и предприятията от повишаването на енергийните цени. Лидерите ще дадат мандат на Европейската комисия да подготви необходимите текстове, някои от които са блокирани отдавна, до края на месеца, така че европейските лидери да ги обсъдят на следващото си заседание тогава в Брюксел.

Междувременно руският вицепремиер Александър Новак предупреди, че отказът на петрол от Русия ще доведе до катастрофални последици за световния пазар и ще предизвика скок на цените до 300 долара за барел или повече.

"Газпром" пък съобщи, че доставя руски газ за транзит през територията на Украйна в редовен режим, в съответствие с заявките на европейските потребители.

Договорните задължения на компанията за транзит до Украйна за тази година възлизат на 40 милиарда кубически метра, или около 109,6 млн. кубични метра на ден.