Операторът на украинската газопреносна мрежа предупреди, че има "реална опасност" от прекъсване на транзита на природен газ през Украйна, съобщи агенция Ройтерс.

Украинските власти призоваха руските войски да се оттеглят от района на две компресорни станции в Луганска и Харковска област.

Маршрутът през Украйна и Словакия е един от основните за износа на руски природен газ за Европа, наред с "Турски поток" към Турция и България, "Ямал-Европа" към Полша за Германия и "Северен поток 1" през Балтийско море до Германия.

Малко по-рано днес Владимир Путин заяви, че газопреносната система на Украйна е запълнена изцяло според руските договори за доставка на газ за Европа, предаде ТАСС.

"На 100 процента е запълнена даже газопреносната система на Украйна по нашите договори. Това е удивително, но е факт", каза руският президент на съвещание с членове на правителството.

Русия поддържа всички доставки на течни изкопаеми горива въпреки конфликта в Украйна и западните санкции, посочи Путин, цитиран от Франс прес.

Той изтъкна, че Москва не е виновна за скока на световните цени. "Изпълняваме всичките си задължения", подчерта Путин, като допълни, че западните санкции срещу Русия са неправомерни, а западните правителства разочароват собствените си народи, информира Ройтерс.

На същото заседание министърът на финансите Антон Силуанов отбеляза, че Москва взима всички мерки, за да ограничи изтичането на капитали и че страната ще обслужва външните си дългове в рубли.

Според Путин Русия ще стане по-силна и по-независима, след като преодолее трудностите, породени от "нелегитимните санкции на Запада".

Той посочи, че няма алтернатива на специалната военна операция (според израза на руските власти) в Украйна и че Русия не е държава, която би направила компромиси със собствения си суверенитет заради някакви краткосрочни печалби, предаде Ройтерс.

"Тези санкции щяха да бъдат наложени при всички положения", заяви руският държавен глава на среща с правителството. "Има някои въпроси, проблеми и трудности, но досега сме ги преодолявали и ще продължим да го правим", заяви Путин.