Вероятно ще се стигне до глобална рецесия. В историята винаги когато е имало такъв огромен срок в цената на петрола, обикновено месеци по-късно следва рецесия, плюс скок в цените и на останалите суровини, каза икономистът Георги Вулджев от Експертния клуб по икономика и политика пред БНР.

Той посочи, че Русия и Украйна отговорят заедно за огромния дял от световния износ на пшеница, на слънчогледово олио:

"Затова цената на олиото е полудяла навсякъде. Също и други зърнени култури - царевица, ечемик. Русия е най-големият износител на торове. Цените на храните през следващите месеци ще растат нагоре", посочи Вулджев

В рамките на 1-2 години Европа е невъзможно да се лиши до съществена степен от енергийните си доставки от Русия, категоричен е той.

"В средносрочен или дългосрочен план може да се постигне намаляване на доставките на петрол и на природен газ. Амбиция на ЕС от 2023 година е да намали доставките на природен газ от Русия с 80%. Това ми се струва амбициозно, защото означава, че Европа ще трябва да се конкурира с Източна Азия за глобални доставки, основно на втечнен природен газ от Близкия изток. Европа едва ли ще спечели такава ценова война, това е надцакване с Източна Азия. В момента се подценява това колко пари ще струва на ЕС".

Вулджев допусна, че след падането на мораториума е възможно да има шок с цената на тока.

"Правителството трябва да фокусира усилията си върху помощи за нуждаещите се".

По думите му инфлацията ще мине 10% и ще обеднеем.