Конфедерацията на труда (КТ) "Подкрепа" предложи влизането в сила на либерализацията на цените на електроенергията за битови потребители да се отложи поне с една година. Друго предложение на синдиката е ясно да се разпишат и одобрят от социалните партньори планове за бъдещето на българската енергетика и работещите в сектора и цените на електроенергията е друго предложение, предаде БТА.

От синдикатите настояват още за ясен механизъм за определяне на цената за всички битови потребители и начина на компенсиране на битовите потребители за преходния период между регулирани цени и борсови цени на електроенергията, който да защити максимално потребителите от чувствителен скок в цената. От КТ "Подкрепа" очакват да се гарантира, че компенсациите са финансово обезпечени. Премахване на автоматичния механизъм за увеличение на цената на електроенергията на база инфлация, който е в интерес единствено на доставчиците, но не и на потребителите, също е сред исканията.

Повод за предложенията са висока инфлация и неяснотата относно енергийните цени във връзка "с протичащите геополитически конфликти, санкции и паралелно закриване на част от българската енергийна система (мини и тецове)". От КТ "Подкрепа" посочват и равнището на доходите на домакинствата спрямо необходимата издръжка на живот и прогнозите за инфлационните процеси и ръста на доходите, като повод за своите искания.

Нормативната база регламентира ред и условия, които не създават достатъчна защита от прекомерно увеличение на цените на електроенергията за бита, като това ще се извършва с акт на Министерския съвет или със Закона за държавния бюджет, се казва още в позицията. "Вероятно цената на тока за бита се поставя в пряка зависимост от възможностите на бюджета и на Фонда "Сигурност на електроенергийните системи", отбелязват от синдиката. Не става ясно за кого (за всеки, за домакинства под линията на бедност, енергийна бедност и т.н.), за какво количество (част или диференцирано) и най-вече при какви цени ще се изчисляват компенсациите, а остават броени месеци до влизане в сила на разпоредбите на Закона за енергетиката, смятат също от КТ "Подкрепа".

Либерализирането на енергийния пазар за битовите клиенти се очертава да предизвика ликвидни проблеми за крайните снабдители, коментира Карел Крал, заместник-председател на Управителния съвет на "Електрохолд България", по време на кръгла маса по темата в началото на месеца.

Основната цел пред екипа на Министерството на енергетиката е достъпна, сигурна и устойчива енергия за гражданите на България, за техния по-добър живот, каза министърът на енергетиката в оставка Румен Радев по време на отчета за свършеното от правителството за деветте месеца.