Покачващите се цени на природния газ заради войната между Русия и Украйна са "рядка възможност" за възобновяемото електричество да произвежда водород и производни на водорода продукти, които да са по-евтини от конвенционалния газ, отбелязва Bloomberg New Energy Finance (BNEF) и Rystad Energy.

В последния си доклад по темата BNEF посочва, че след инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. европейските цени на газа са скочили до повече от шест пъти по-високи от стойността за същия период от време през миналата 2021 г. Междувременно цените на вносния природен газ в Азия отбелязаха почти петкратно увеличение спрямо същия период на миналата година, докато цените на синьото гориво в САЩ скочиха с 60 процента. 

Това от своя страна повиши спот цените на амоняка, продукт, получен от газ, използван основно за торове, а тези, които увеличават разходите за "сив амоняк", от своя страна отвориха вратата за "зелени" производствени процеси. Именно те разчитат на възобновяема електроенергия за производството на водород .

"В Европа анализът на BloombergNEF предполага, че доставната цена на водорода от 6,59 щатски долара за килограм вече е достатъчна, за да направи зеления амоняк по-евтин от "сивия" амоняк. Последният се произвежда от природен газ на база краткосрочни пределни разходи", се казва в доклада. "Това е достатъчно, за да може едно съоръжение за зелен амоняк в Германия да бъде конкурентоспособно: BloombergNEF оценява цената на водорода, произведен от западните алкални електролизатори и захранван от вятър на сушата, на 6,18 долара/кг.

В доклада на Rystad пък се казва, че действията на Русия в Украйна са "турбо ускороили" сектора на възобновяемия водород, тъй като цената на синия и сивия водород нараства в съответствие с нарастващите цени на изкопаемите горива.

"Производството на зелен водород вече трябваше да започне тази година в световен мащаб и да премине етапа от 1 GW през 2022 г.", се казва в анализа. "Войната в Украйна обаче даде сериозно ускорение на сектора. Потенциалната победа на зеления водород идва за сметка на свързаните с изкопаеми горива сини и сиви алтернативи, чиито разходи са се увеличили с над 70% от началото на войната в Украйна, нараствайки от около $8/kg до $12/kg за няколко дни."

Rystad отбелязва, че докато някои страни са фокусирани върху вътрешното използване на възобновяем водород, други се фокусират върху износа, което предполага голяма промяна от свят, в който енергията се доставя от няколко ключови региона, към свят, където производството е по-разпръснато.

"Предстоящото десетилетие е ключово за сектора на зеления водород", се казва в доклада. "Ако производството може да се увеличи, както е планирано, до повече от 10 милиона тона в световен мащаб до 2030 г. и разходите да се намалят до 1,5 долара/kg или по-малко, тогава индустрията ще се превърне в постоянен елемент на глобалния енергиен микс.

Изравнена цена на водорода в долари за килограм

Графика: Rystad Energy

основното предизвикателство е да се намалят рисковете за инвеститорите в зелен водород и да се въведат стимули за бързо увеличаване на търсенето и предлагането. "По принцип свят, в който зеленият водород изпълнява ролята, която в момента играят нефт, газ и въглища, ще изглежда много различно", смята експертът.

 3e-news.net