Бързият растеж на предложените проекти за чист водород през последните 12 месеца накара индустрията да достигне повратна точка, като през 2022 г. е необходим по-голям напредък по отношение на окончателните инвестиционни решения и строителството. Само така ще се запази инерцията, която е набрал сектора, обясняват анализатори пред Hydrogen Economist. 

"Към днешна дата много проекти за зелен водород са планирани и обявени в Европа, но относително малко са достигнали до окончателно инвестиционно решение (FID)", обяснява Робърт Блум, мениджър по услугите на базираната в Единбург изследователска и консултантска фирма Delta-EE.

"Нашето изследване предполага, че 2022 г. може да бъде годината, в която виждаме да се развива необходимата политическа среда, която може да накара проекти с десетки или дори стотици мегавата да бъдат реално изградени."

Повече от 2 GW капацитет за производство на зелен водород се очаква да бъдат включени през 2022 и 2023 г., тъй като зеленият водород се очаква да достигне икономическа жизнеспособност. В същото време над 6 GW от обявените проекти са планирани до края на 2024 г., сочат данните на Delta-EE. "Ако се постигне необходимата политическа среда, 2022 г. може да представлява повратна точка за вълна от различни активности", смята Блум.

Покачващите се цени на газа в Европа подкрепиха икономиката на зеления водород спрямо сините и сивите технологии през последните месеци, но повечето анализатори очакват природния газ да се стабилизира на по-ниски нива в близък и средносрочен план.

При текущите цени на газа, разходите за производство на зелен водород са равни с тези на синия и сивия водород "в цяла Европа и в някои други части на света", каза Греъм Кули, главен изпълнителен директор на базирания в Обединеното кралство производител на електролизери ITM Power.

Повече от 66 милиарда долара са инвестирани във водорода през 2021 г., като проекти разглеждат всеки аспект от веригата на стойността от научноизследователска и развойна дейност до инфраструктура за зареждане с гориво, според консултантската компания Wood Mackenzie. Но е необходим по-голям капиталов поток, за да могат проектите за производство на водород да достигнат окончателните инвестиционни решения през 2022 г. А това изисква повишаване на твърдите споразумения за изкупуване, се казва в него.

Wood Mackenzie изчислява, че водородният сектор се нуждае от финансова инжекция от между 3,5-22 милиарда долара, за да може производствените проекти да достигнат до окончателно инвестиционно решение през 2022 г.

Общо 33 проекта - главно в Европа и Азия - трябва да започнат да функционират през 2022 г. Това ще доведе до навлизане на пазара 100 000 тона на година нисковъглероден водород и 50 000 тона зелен амоняк на година, смятат от Wood Mackenzie. "Не вярваме, че ще видим същия темп на растеж за CCUS и водородните проекти през 2022 г.", смята Майрид Еванс, главен анализатор, CCUS и нововъзникващите технологии, в Wood Mackenzie.

"Предстоящата година ще бъде свързана с развитие на проекти и осигуряване на финансиране. Около 75 процента от плановете за CCUS са в ранна разработка. За водорода почти 40% от плановете още нямат прогнозна дата на експлоатация, а 25% нямат дори прогнозен капацитет."

3e-news.net