Управителният съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори излезе с открито писмо за задълбочаващите се проблеми в енергийния сектор. След искането през март за свикване на кризисен щаб сега от БФИЕК настояват отново за спешна среща за изясняване на ситуацията и предупреждават за опасност от пагубни ефекти за икономиката, включително рискове за технологични аварии, опазването на околната среда и човешкия живот.

"В последните седмици като управляващи чертаете непрестанно червени линии, които биха Ви позволили да участвате в преговори за бъдещо управление. За едни формации червените линии са

неучастието на три или четири имена в обществения живот, за други - неучастието на досегашните премиер и вицепремиер. Уважаваме Вашите си политически червени линии, но има една линия, която е на път да взриви всякакви бъдещи планове за нов кабинет в рамките на това Народно събрание, а и работата на евентуално служебно правителство. Противно на политическата лексика, която обича червеното - линията този път е синя. И тя е тежката ситуация с осигуряване на природен газ за България. Изключително тревожно е, че само 2,5 месеца преди началото на отоплителния сезон синьо гориво за България не е осигурено, а и цената му е абсолютно неясна. Ефективни мерки за това не бяха взети нито в рамките на редовното правителство, а след това и на кабинета в оставка", започва писмото от БФИЕК.

Адресати са премиерът Кирил Петков, вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова, министърът на икономиката Александър Николов, директорът на "Булгаргаз" Людмил Йоцов и председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

"Ние, представителите на производствените предприятия в страната, се наслушахме на твърдения, че българската икономика не била голям консуматор на газ, че нямало страшно и не можем да останем без газ. Очевидно тези мантри са произнасяни от хора на високо ниво, които обаче нямат идея колко предприятия в страната зависят изцяло от природния газ, на колко семейства те дават поминък и колко физически лица се отопляват с природен газ и за тях също алтернатива на практика няма за зимата. Хубаво е да познаваш българската икономика, преди да говориш и най-вече преди да действаш. Далеч сме от идеята да звучим драматично, но без доставки на природен газ много работещи хора ще са на улицата, икономиката ще бъде изключително застрашена, а държавният бюджет няма да може да поеме голяма част от социалните плащания", продължават от БФИЕК.

От бизнес организацията обръщат внимание, че докато в дневния ред на обществото са политически преговори, последните данни за осигуряването на синьото гориво предизвикват изключително безпокойство у българската индустрия.

"Изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД при изслушването си в Народното събрание заяви, че не са гарантирани количествата, необходими за икономиката за август и септември. Не е ясно как се договаря доставката на тези количества. Няма и абсолютно никаква информация дали се работи за договарянето на дългосрочни доставки на природен газ, включително от 1 януари 2023 г. Дори и при получаването на целите количества газ от Азербайджан, световният пазар е в дефицит - наблюдаваме аварии, стачки и планови престои на съоръжения на ключови доставчици. Наблюдаваме

свръхзаетост на терминалите за регазификация на втечнен газ в Европа. Много от "алтернативните" доставчици почти нямат свободни количества газ за продан извън дългосрочните им ангажименти. Тези обстоятелства далеч не ни карат да гледаме оптимистично на възможността за осигуряване на газа за България", пишат от БФИЕК.

Индустриалците подчертават, че на този фон все още не е ясно дали има газ, който да бъде нагнетяван в "Чирен". Съгласно публични данни, ПГХ "Чирен" е запълнено на 38%, а средната запълненост в Европа е 62%. В Германия средната запълненост е 65%, като редица хранилища там са запълнени над 90%. От БФИЕК припомнят, че в момента сме на средата на летния сезон, когато потреблението е сравнително ниско, и питат какво ще се случи през зимните месеци, когато трябва да се доставя гориво за топлофикациите: "Много въпроси, на които трябваше да бъде отговорено вчера!"

От БФИЕК припомнят, че са предупредили за рисковете предупредихме още в началото на март, когато поискаха създаването на кризисен щаб с участието на потребителите, който да изготви план за действие в случай на спиране по една или друга причина на доставките на газ от Русия. Адресати на откритото писмо тогава отново бяха премиерът, вицепремиерите, министърът на икономиката, директорът на "Булгаргаз"в и председателят на КЕВР.

"Освен сигурността на доставките, другият тревожен елемент за индустрията са ценовите равнища. Цената за юли е с почти 44 лв./MWh по-висока от тази за април. На среща с работодателите, премиерът обеща, че цените на газа след май няма да надвишават тези за април, а в противен случай ще бъдат предвидени компенсации. За съжаление, понастоящем това обещание все още не е изпълнено", пишат от БФИЕК и в добавят в заключение: "С настоящото писмо настояваме още веднъж за кризисни мерки и за спешна среща за изясняване на ситуацията! Предупреждаваме, че спирането на газа освен пагубни ефекти за икономиката, създава и значителни рискове за технологични аварии и опазването на околната среда и човешкия живот!"