Соларната енергетиката ще бъде водеща енергетика в бъдеще. Това прогнозира инж. Колю Орешков, управител на 3k Solar по време на участието си в международния форум "Зеленият преход - предизвикателства и решения за България", организиран от Dir.bg и 3еNews.


Видео от форума ТУК >>


Видео с всички четири паралелни сесии вижте ТУК >>


Снимки вижте ТУК >>


Орешков обясни, че соларната енергия съвпада като производство на енергия със селското стопанство.

"Селското стопанство е активно, тогава когато е активно и слънцето - пролетта, лятото и есента. Тогава и соларната енергетика е най-високо ефективна и е в изобилие", обясни той.

Орешков наблегна на няколко момента, като основният беше, че в земеделието соларните системи са идеалният партньор и основа за бъдещата промяна. Той даде за пример тракторите с електрическо задвижване, а също и дроновете, които се движат, зареждани от слънцето.

"От преработката, получаването на продукта, съхранението в селското стопанство - всичко това може да бъде извършено с помощта на слънцето", категоричен бе управителят на 3k Solar.

По-интересният факт, по думите му е поливането.

"Ние в общи линии сме зарязали поливането България и то доста отдавна. Това е факт, но е факт и че трябва да го прилагаме, защото има по-сушави години", каза той.

И допълни, че поливането с помощта на слънцето е идеален вариант, защото когато е най-нужно поливане на растенията слънцето е най-ефективно.

Той даде за пример производствеността на соларна помпена система, с която се изпомпва вода от 120 метра дълбочина. Около обед тя може да изпомпва около 58 до 60 кубически метра вода за час-два, обясни Орешков.

"Това е огромно количество при наличие на капково напояване", подчерта той. И добави, че подобни системи спестяват огромно количество гориво.

Колю Орешков даде за пример и агрофотоволтаиците, чиято ефективност на използване на земята се вдига със 186%, защото предпазва растенията от прякото слънчево греене.


Конференцията е организирана от Dir.bg и 3Е-news с подкрепата на "Филип Морис България", "Аурубис България", VISA, "УниКредит Булбанк", "Дънди Прешъс Металс", Brown to Green,"ПроКредит Банк", "Дейзи Тех АД", "Загорка", "Контур Глобал Марица Изток 3", ЧЕЗ, "Девня Цимент", "AES Bulgaria", "Контракс", "Солвей Соди", "Геотехмин ООД", "Bianchi Coffee","Еdoardo Miroglio", "White Water".

Партньори са Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), Индустриален клъстер "Средногорие", Индустриален клъстер "Електромобили", Институт за енергиен мениджмънт, Център за устойчиви финанси и енергетика, Пан Европа България, Атлантически клуб, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара, Американска търговска камара в България (AmCham), Българска асоциация по рециклиране, Браншова асоциация "Полимери".

Медийни партньори на инициативата са: БНТ, bTV Media Group, БНР, БТА и списание "Мениджър".