Все по-актуалната тема за бизнеса постави организираният от Dir.bg Форум на жените предприемачи, озаглавен "Насърчаване на женското предприемачество: Ключ към икономически растеж и устойчиво бъдеще". На 25-ия си рожден ден Dir.bg събра лектори, иноватори, предприемачи, лидери, представители бизнеса и публичния сектор, финансови институции, и пионери от различни индустрии в разговор за проблемите и възможностите, стереотипите и трансформацията. 

Сред участниците в събитието бе и Елена Николова. Тя е е директор общности в CEO Angels Club, съосновател на ESCREO, част от класацията Forbes #30Under30, и посланик на женското предприемачество с FEB. 

"Цял живот винаги ме е водила идеята, че всичко е промяна. Change is the only constant thing in life. Нещата, които ме карат да се развивам и да се уча, са нещата, които обичам да правя", разказва в интервю за Dir.bg Елена Николова.

Пътят й към предприемачеството тръгва от САЩ през 2013-а. Там е взела участие в програмата MBA (Master of Business Administration) в университета по предприемачество "Babston College" в Бостън. След това се връща в България и заедно с още няколко души основава стартъп компания. 

"Сега съм мениджър "Общности" в най-голямата ангелска мрежа в България - CEO Angels Club и отделно съм промоутър на женското предприемачество - съосновател на една неправителствена организация "Female Entrepreneurship Bulgaria".

Като жена предприемач, до този момент не се е срещала с предразсъдъци. Целта й е да промотира идеята, че когато има различни полове в един екип, той би се справил много по-добре.  

"Прави ми впечатление, че на различните стартъпи на фондовете, в които ние бяхме участници, на снимката имаше 90% мъже и 10% жени. Но по принцип стандартните предразсъдъци към жените, са свързани с това дали те са готови да стартират бизнес, дали не трябва да изберат семейството... И мисля, че предразсъдъците са еднакви, не са само ограничени до България."

Елена Николова е убедена, че броят на жените инвеститори трябва да се увеличи:

"Една от стъпките е увеличаване на броя жените инвеститори. От друга страна, по-малко жени стартират изобщо бизнес. Причините за това може би са много различни и комплексни. Със сигурност образованието играе много важна роля, т.е. да се излезе от стереотипите и предразсъдъците за ролята на жената в семейството."

И смята, че стереотипите се променят, но липсват ролеви модели:

"По телевизията виждаме обикновено, когато става въпрос за предприемачи - мъже. Жените са трудно откриваеми. "If you see it, you can be it", т.е. трябват ни наистина жени, които са успешни предприемачи. И да виждаме, особено хората, които искат да развиват бизнес, да видят, че това е възможно."

Елена Николова призова да се включват всички, които биха имали интерес, включително организации и медии. Според нея има нужда да се говори по тези теми:

"Защото аз виждам, че все още има малко неразбиране дали има проблем. Най-лесно е да кажеш: "Няма жени предприемачи, защото те не искат, защото не обичат да поемат рискове". Не е така. Има някакъв проблем и ние трябва да го адресираме. Тези тип "конференции" и събирания първо помагат на жените да се подкрепят по-добре, да общуват, да обсъждат проблеми, да се вдъхновяват, това е много важно."

Жените не трябва да се страхуват от това да бъдат ментори, а след това инвеститори, защото това е посока, която ще увеличи броят им, смята тя и уточнява: "Менторството и подкрепата на жени към жени е нещо много важно, върху което трябва да се фокусираме".

В живота си Елена Николова е водена от идеята, че всичко подлежи на промяна:"Не обичам дълго време да стоя на едно място, а искам винаги да се предизвиквам. Когато от нещо ме е страх, нарочно се предизвиквам да го направя и не се страхувам да се проваля."

За нея провалът има и друга страна - да пробваш, да опитваш и да стартираш, без да се предаваш, ако не се получи. "Животът е твърде кратък, за да ги премисляме прекалено много нещата. Много е трудно да кажеш стоп, много е трудно да се откажеш. Мисля че, за да се откажеш, също трябва смелост", смята тя.

Пример дава с излизането си от собствената си компания. По думите й и двете страни не са си давали взаимно най-доброто.

"Много дълго се питах: Провалих ли се? Загубено време ли беше?, не се чувствах добре, след като излязох от собствената си компания, но и това е голям опит", разказва тя и добавя убедено: "Хората, с които работиш също играят ключова роля. Те са тези, които ти помагат да преминеш през тежките моменти".