Уникална полемика между министър и (уволнен) фирмен директор и искане към банките

Стоян Беличев все още е на поста си на върха на "Автомагистрали", макар и освободен. По тази причина едноличният собственик - министърът, поиска банките да спрат обслужването на компанията

Обратно в новината

Коментари - Уникална полемика между министър и (уволнен) фирмен директор и искане към банките | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Извода е - забравете за магистрала "Хемус".

С писъмца не става. С мутрите само по мутренски. Пращаш им полицията, данъчните, прокуратурата и Сметната палата, арестуваш, поръчваш какво да се напише в правилните медии, а те нека да си обясняват, че не е така. Толупа така ги дресираше.

бръкнат дълбоко, ще заиграе яко сопата на “Магнитски”

Никакво подчинение на червените крадливи идиоти! На бунт, да изметем шайката на Радев и Рашков, на когото самото име подсказва, че ще бъде с Путин, от когото руският народ също страда!

И защо не разрешавате коментари против шайката на герб?!

Започна нов "Народен съд". Днес уволняват по съмнения и подозрения - утре присъди по доноси и "целесъобразност".

А торбите прибира Пламен Узунов!

Дойде простия руски комунист да дава акъл на правителството направило магистралите в България. И не само магистралите. По делата ще ги познаете. Нека говорят всички, но правителството на Герб направи повече от всички правителства от '44-та година насам взети заедно.

Ти луд ли си бе герб не са изградили и един километър път който да преживее една зима .Бай Тошо построи от 80 до 90 година 320 км магистрали и от 56 до 90 30000 км извън градски пътища и два пъти повече вътрешно градска инфраструктура.ГЕРБ,БСП и царя и Костов не са построили и една хилядна от това.

Не само че не са построили, ами не могат само да боядисат построеното. 30 години само крадат и още има. Това е.

САМОЛЕТИ ПЛАТЕНИ , А ГИ НЯМА!МАГИСТРАЛА ПЛАТЕНА И НЕЯ Я НЯМА.ЩО ЗА УПРАВЛЯВАЩИ СМЕ ИМАЛИ?

мутри, разбойници и боклуци!

кого ще псувате догодина.....

Къде ca кюлчетата и пачките?

"Въпpeĸи плaтeнитe зa отсечката oт Яблaницa дo Tъpгoвищe cyми в paзмep нa 1.8 млpд. лeвa, магистрала няма, няма даже проект – caмo пapĸинг зa чacтнa фиpмa“.

А кога е сключен договора кога трябва да бъде построена тая магистрала знаеш ли?? Не знаеш. Ама дращиш

Майка ти проста гнойна зарада герберска да е.а! На чети мама ти проста! 10.08.2012 г. "Планираме до 2017 година автомагистрала „Хемус" да бъде цялостно изградена", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова

изби на магистрала "Хемус"...

Владко купил офиси за 750 хил. ... ех работнико , е сега децата ти ще ги плащат тия пари

Мехлем за моите очи е да гледам как всеки ден режимът на мутрата Борисов и неговата шайка ОПГ ГЕРБ биват тричени и чегъртани.

:)))) Забавното е, как най-големите нарушители на законите у нас - гербопитеците изведнъж са сетиха за тях. Дребни щети, "само за 220 милиона", обаче ще стои докато не му пратят "качулките" да го изхвърлят като тапа от бутилка, щото иначе щели да го обвинят в безстопанственост! Смешници!

Когато министър който дори не знае устава на подчинените му дружества и се опитва да наруши закона обяснява за нарушения на закона.

Ами тия нали уж щяха да са различни? Къде е разликата? Тая увсъ даже не знае, че до вписването на новия борд стария остава да работи. По-тъпо от това няма накъде.

е стояла на течение,май?!

направиха си Тракия да ходят на море а магистралата която е най важна за Бг свързва Столицата с най голямото пристанище на България не е довършена трябва да има партии на регионните както в Испания не такива идиоти дето не са стъпвали В Варна Плевене Търново Ловеч Добрич Русе да оставят хората да се избиват по скапаните им пътища

За магистрала Черно море ли говориш? Точно тя липсва за връзка между Калотина и най-голямата пристанище

Във Варна има 2 ве пристанища само за информация близки са едно до друго който не запознат и самият залив и База както и складовете като територия са огромни сравнение с Бургаското където го пишат някъде че е най голямо но не е вярно и малко повече стоянки за Кораби от едното във Варна

Тая Тутка заспала, ако остави децата ми без доходи, лично ще я сложа в пещерата на Бабикян

Главната вина за ставащото е по-високо...

По магистралат почти не се работи има снимки и не и дават разрешително за новите лотове до тука беше който няма къса памет да си спомни как беше при Станишев и той каза няма да я спира ама я изкараха от фондовете и край и Бойчо обеща КОстов Доган и Станишев в затвора ама забрави се и така и с тея де но от тез и нищо насреща няма да видим само хитроумно крадене не като Буци.

Както освободиха Кантарджиев единствено от злоба и омраза така сега ще действат и с фирмите, които строят съвременна България. Както каза Стефан Цанев - трябва да си много тъп и много зъл, за да не виждаш и да не признаваш доброто, създадено дори от врага ти :(

Комунистите спират "Хемус" Чакат "батко и братко". Хората от северна България ще духат супата

Абсолютно прав направиха си Тракия да ходят на море а магистралата която е най важна за Бг свързва Столицата с най голямото пристанище на България не е довършена трябва да има партии на регионните както в Испания не такива идиоти дето не са стъпвали В Варна Плевене Търново Ловеч Добрич Русе да оставят хората да се избиват по скапаните им пътища

не си направиха Тракия за да ходят на море ,а защото Тракия свързва силната турската икономика със Западна Европа,а Хемус сой и с какво ще свързва,а вижте справка за най-голямото пристанище на бг е Бургас винаги е било най-голямото.

Абе неграмотник най голямто пристанище в България е Варна не бъркай защото си чувал че Бургас имало кораби Турция е свързана с западна Европа и през Гърция с тяхната магистрална мрежа а като завършат и Моста на Дарданелите и още 2 връзки с Егнатия Одос гръцките нищо че се карат Тракия няма да се ползва и от Турските немци ако се свърже и с Черно Море магистралата с Констанца и Истанбул тя става излишна освен за вътрешна употреба

Във Варна има 2 ве пристанища само за информация близки са едно до друго който не запознат и самият залив и База както и складовете като територия са огромни сравнение с Бургаското където го пишат някъде че е най голямо но не е вярно и малко повече стоянки за Кораби от едното във Варна

Тролската гербреска теза ,че герберите калинки се заменят с комунистически номенклатури е удобна. Обаче обикновените хора питаме как ще бъдат наказани тези които са направли умишлен грабеж с цел лично облагодетелстване в големи размери за сметка на страната ни ,това че са крали от обществото ще го преглътнем някък си. Всичи управлявали досега са създадени от бившата номенклатура - тя и преди си беше калпазва и крадлива но сега става въпрос за равносметка-преходът свърши другари.Да живее новия преход.

Не сте ли се замисляли, че може да няма грабеж, че ви манипулират??

Ти луд ли си бе герб не са изградили и един километър път който да преживее една зима .Бай Тошо построи от 80 до 90 година 320 км магистрали и от 56 до 90 30000 км извън градски пътища и два пъти повече вътрешно градска инфраструктура.ГЕРБ,БСП и царя и Костов не са построили и една хилядна от това.

Ся да се спре всичко и само да се краде нали няма магистрали няма мостове

PEYTSCH

Шоу, цирк, идиотии....Страдат изпълнителите, строителите на магистралите, народа...Комитова ще си отиде, а след нея и новия борд на директорите...Радев след изборите и т.н. Смисълът е в безсмислието. Отмъстителност, заядливост...?

Тоя кабинет мирише на глупост.. както би казал някой.

Само един месец !!! Само един месец това правителство работи. Никой не може да го обвини в нищо...за това какво е направило защото за един месец освен да се покаже какво е положението нищо друго не може. ГЕРБ са абсолютни безочливи прости лицемерни отвратителни долни крадци. От опорките ми се повръща. 12 години ГЕРБ и ти да обвиняваш някой който работи един месец. Трябва да си толкова голям гьонсурат да нямаш грам ...морал е силна дума...да нямаш свян. Да си безочлив, долен лъжец, манипулатор. Отвратително същество.

За един месец "способен" екип може да затрие България! А тия имат два! Дано ни помогне глупостта им и некомпетентността им!

PEYTSCH

Наистина ли вярваш че са успели доказано да разкрият спатиите на ГЕРБ ? Че и да подменят 100 хилядната администрациябез сътресения ? А след месец ураган в обратната посока...

Много късно тези от ГЕРБ се сетиха да делегират всичко по строежа на пътища на държавната Автомагистрали. С ин хаус процедури се взе решение без отлагане да се направи пътната инфраструктура, която се бавеше умишлено с години от безкрайни обществени поръчки и обжалвания след това. Тези от ГЕРБ видяха, че инвестирането в инфраструктура вдига БВП от 80 на 120 милиарда само за няколко години. Това явно не се харесва на кръга Прокопиев и Капитал, които всекидневно удрят с медиите си държавната Автомагистрали и им преписват какви ли не грехове. Само трябва да знаят, че в момента много фирми, които строят цялата държава са накупили техника, имат кредити, плащат на работници, имат наеми, ипотеки. Спреш ли им работата ако тръгнат с машините си към София нищо не може да ги спре. Вие нямате представа каква техника в момента работи по цялата държава. София ще се види тясна! България не е София на лезбийките и гейовете от ДБ. Това да е ясно!

Пауър пойнтов, прибери си боклуците, че разсипаха и разсипват държавата!!!!!!

Много неприятна женица е тази на снимката. Чак се чудя кой ми е по-неприятен тази или Рашков :(

Радев!

И тебе ли уволниха! А, честито, заслужи си го!

По слабо правителство не сме имали никога! Има си закони в тази държава. Щом не си вписан в търговския регистър, значи старото ръководство продължава с изпълнение на задачите си. Едните строят , а другите спират развитието! От комунисти дамо разруха и грабежи. Радев и Янев, народа не ви иска! ОСТАВКА ВЕДНАГА!

Преди малко съобщиха че ще се връщат парите които са насочени към Автомагистрали дружеството магистрала Хемус я спират а преди 1 седмица тази крадлива архитекта твърдеше друго егати малоумниците тази магистрала е за всички продължете да я строите пък ако може и за по малко пари щом се е крадяло да останат и за Черно море но не разруха всичко замира. Даваха ги миналата седмица работниците по Хемус как дошла Комитова крадлата и обещала че няма да се спира Хемус направили снимки и след 2 дена ги освободили от работа снимаха с дрон вече почти никъде не се бачка освен малкият участък към Варна който е почти готов. Тя не знае от къде минава магистралата плана не е погледнала ще ръководи Е това новите ни управляващи сега ще отклонят парите незнайно къде. Казаха че имат идея да направят канал от Свиленград до Бяло море само Турция и Гърция да се съгласят 165 км воден канал суецкият е 164 а Бургас и варна са на 150 км и на 230 км как може такива глупаци да дойдат Магистралите не били приоритет само плямпане от едни Тикви на други Кратуни. Трябват наистина нови хора и да измете всички стари не да идват стари муцуни на нов глас

Абе, малоумници прости! Кой ще им плаща на тези обезщетенията като ви осъдят? Тогава нито път ще има, нито пари за социални нужди. Никога не е имало по-малоумно правителство. Мрънкащи дрисльовци и озлобени старчета, които не произведоха нищо освен скандали. От самите скандали пак няма да има никаква полза. Нито се видяха годни доказателства, нито ще има последници.

Ти на отчитане на ББ ли си, че мислиш за хранилка, цункаш ли му ръчичката

Всички отворковци сега ще гледат магистрали през крив макарон. Сега ни очаква ускорено развитие. И без магистрали може, но без ускорено развитие не може, както казва Карадайъ. Според него трябва ускорено да се отглежда тютюн.

Господи, какви управляващи си избрахме! Може ли Министър да всява внушения със слухове, тя не е стъпила на пътя Монтана-Видин, ама вече знае че има нарушения. Има ли нормален човек който да вярва че ако си дал голям аванс може да си позволяваш безнаказано да не спазваш останалите договорени срокове От къде ги избраха тия идиоти?

Не си го избрал, а е назначен Тия дето ги избрахте ни докараха до тоя хал. Ако уволнения началник на Автомагистрали бе човек на място, след доклада на Сментата палата би си взел раиран костюм по мярка и се е наредил на входа на Централния затвор, поне да намали присъдата. Да, ама не, човечето си е повярвало и си мисли, че `убаата какичка от Агенцията по вписванията ще го спаси, докато прави последните траншове от нашите пари към извънморски локации.

Стига басни, трольо!

гъркване му е майката

Интересно дали при строежа на Китайската стена и при строежа на Виа Апиа е имало злоупотреби и други такива подобни 'находки' , които открива служебното правителство сега ? Защото и тогава е имало управление на държавата и вероятно то е финансирало тези проекти, които са били жизнено важни за сътоветните страни!? Но имало ли е или е нямало все пак те съществуват...

Римски пътища на Балканския полуостров Виа Егнация Виа Егнация (145 пр.н.е.), свързва Тракия с Рим Виа Понтика, покрай Черно море, България Виа Милитарис, през Белград (Sigindunum), Ниш (Naissus), София (Serdica), Пловдив (Philipopolis), Одрин (Hadrianopolis) и стига до Константинопол Виа Траяна (Траянов път), от Филипопол до Мелта Виа Мата, свързва Тракия и Долна Мизия Виа dick, от Пловдив през Пазарджик (където се отклонява Via militatis), Костенец и Самоков до Пауталия, Скопие и Прищина за Сараево Виа Истер, по Долен Дунав от Новиодунум (или Новиодунум ад Иструм), Toesmis, Улметум, Доросторум, Трансмариска, Апиария, Нове, Улпия Ескус, Вариана, Цибрус (Ciabrus), Рациария, Cuppae, Виминациум, Демесус, Сингидунум за Сирмиум Виа ???, свързва Сердика – Пауталия – Стоби, като преминава през пътна станция Елея, край село Долни Раковец. Пътят е описан на Пойтингеровата карта Как са строени тези пътища само господ знае? Но явно е , че тогава не е имало служебни правителства!!!

по-малко Боко Тиквенско!

Ти луд ли си бе герб не са изградили и един километър път който да преживее една зима .Бай Тошо построи от 80 до 90 година 320 км магистрали и от 56 до 90 30000 км извън градски пътища и два пъти повече вътрешно градска инфраструктура.ГЕРБ,БСП и царя и Костов не са построили и една хилядна от това.

Само преподавателите ще ни спасят...

Заели са кръгова отбрана и не ги интересуват нито обществените недоволства, нито Брюксел / " Политико" публикува материал за мафиотската територия /Повече от крещящо очевидно е,че са задигнати стотици милиони- нагло, агресивно, цинично, брутално безотговорно..... и компетентните правоприлагащи органи между, които е и Прокуратурата, / тя не е правораздавателен орган, само съдът е такъв/ демонстративно саботират всеки опит за очовечаване на ситуацията.Малките хлебарки се пънат , пънат в защита и някъде към 15юли тази година ще осъзнаят,че патроните им са изфирясали и се забавляват в онзи султанат, където намират " подслон" всички отявлени боклуци!

Добре написано!

Днес да си гербаджия е срам

Подай ми пликчето с рома там…

само да си преброя пачките

Ннямам. Само суджук, 500 ево банкноти и няколко кюлчета са останали, ако искаш...?

Очевидно държавната администрация (Агенцията по вписванията в случая) се опитва да съботира промените. Колкото по-рано разберат в държавната ядминистрация че ГЕРБ замина по канала и народа няма да позволи това нящо да породължава в този гнусен вид.

Радев сега и без магистрали ли ще ни остави? Каква велика деградация спретнат на собствения си народ тази група наречена правителство. Живи и здрави да са. Никой не е вечен и никой нищо не взема на другия свят. Жалко, че вместо да работят правят пролетарския чистки. 100 години се върна горската ни държава назад, с физиономии от преди 1989 в правителството. Къде са младите, можещи ти българи? Помооощщщщщ!!!!!!

Глупости. Проверката не значи спиране.

По магистралат почти не се работи има снимки и не и дават разрешително за новите лотове до тука беше който няма къса памет да си спомни как беше при Станишев и той каза няма да я спира ама я изкараха от фондовете и край и Бойчо обеща КОстов Доган и Станишев в затвора ама забрави се и така и с тея де но от тез и нищо насреща няма да видим само хитроумно крадене не като Буци.

Да не мислиш че някой ще сложи нафта в багера ако не се дадат пари? Или че асвалта не трябва да се плати преди да се постави на пътя ами чак като тръгнат коли по нея?

Тия, които са ПРЕДПЛАТИЛИ 1,8 милиарда лева за магистрала, за която няма план, ни оставят без нея. Не се прави на улав.

"Горски" съм чувал, че викат на Симо Сакс, но ти защо направи държавата ни горска? А без магистрали ни остави ББ, защото ги плаща, а не ги строи.

Явно за министър Комитова магистрала "Хемус" не е приоритет. Важното е ,че я има магистрала "Тракия", която обслужва нейните т.н. "къщи за гости". Така де, хората ще вземат да ходят на север и тогава ................????

Министърката не различава магистралата от паркинг, сега писма пише до банката, Банките не са на подчинение на министъра на МРРБ, а по добре да обясни как си е построила две къщи за гости за нея и дъщеря и на морето с европейски пари

Всичко по реда си. Колкото и да те боли-от първостепенно значение е проверка на милиардите , окраднати от мафията чрез "Автомагистрали".

Има инерция в тези фирма ... не е работа на служебно правителство да назначава хора. Батко и Братко могат да почакат до изборите.

Мафията преди всички досегашни избори раздава пари като за последно, предсравяш ли си какво разграбване ще бъде сега, когато не са сигурни, че ще останат на власт (не само не са сигурни, ами точно обрато - виждат края на разграбването от тях на Б-я, дано!)

А всичко е толкова ясно - герберските калинки се натискат яко на местата си / може би по поръка и на Б.Борисов/, защото има какво да крият. Тук за достойнство и морал изобщо не говорим. Тя Цвета ПКП най-добре показва морала на гербаджийте.

взе и на банките да нарежда!

Това дърцавни пари, а не пари на банките. Тя е законен министър, колкото и да не ти е приятно. Закона "Магнитски" (еб* ли му мам.... чий закон е - може да се изпълнява, нали? А бъл. з-ни - само когато на теб ти е угодно.

Тя като е законен министър това не значи, че парите са нейни. Те са на държавата и харченето им става по правила.

Целта на тая пенсионерка е да даде Хемус на фирми около БСП и техните спонсори!! Сега се чуди как по-бързо да го направи, но и ДС изглежда законово. От цялата работа проекта за Хемус ще отиде в трета глуха, където си беше от комунизма насам. Колкото червените кхмери построиха Хемус, толкова и сегашните им наследници ще го построят!!! Работата по магистралата е спряна, няма машини, не е ясно дали и това, което последно направиха ще бъде пуснато... Жалко за хората и бизнеса, които се опитват да живеят и развиват североизтока!! Апропо, да припомня, че тая изкуфяла пенсионерка вече заперкна проекта за тунел и път в Северозападна България, т.е. Северна България вече е с единия крак в третия свят.... Но така ще е с военна хунта начело. Военни хунти има в държавите от третия свят. От месец и нещо и в България

Айде де, пожарникарска хунта може.

Не съм сигурен , че болшинството от четящите ДИР изобщо разбират за какво иде реч, та ще се опитам с няколко думи да го обясня : 1. всеки обект започва със собственоста на земята/терена/парцела в/у който ще се строи . Ерго НЕ МОЖЕ ДЪРЖАВАТА да строи върху ЧАСТНИ ( и все още НЕотчуждени) терени !!! А “Хемус” се строи в/у НЕотчуждени земеделски земи !!! 2. Строително разрешение за обекти от 1-ва категория ,каквато са МАГИСТРАЛИТЕ, язовирите, пристанищата, летищата се издава от МРРБ и се подписва от МИНИСТЪРА на МРРБ ! Това идва да покаже , че това са обекти от национално значение и , че “най-големия” държавен чиновник в стр.процес ПОДПИСВА стр.разрешение ! ( а не кмета, гл.архитект на общината и т.н.) 3. по време на строителния процес се съставят т.н.р. актове и протоколи за “скрити работи” за всички Строително Монтажни Работи( СМР) , които подлежат на закриване, бетониране , засипване - и изобщо остават недостъпни и невидими след приключване на обекта . Например: проектанта си проверява лично АРМАТУРАТА непосредствено ПРЕДИ да бъде положен бетона в/у нея !!! И сега внимание : как и кой ще съставя протоколи с дата от ПРЕДИ датата на СТРОИТЕЛНОТО РАЗРЕШЕНИЕ !?! 4. Дори и да се “фалшифицират” датите , минимум бетона напуска бетоновия възел с експедиционна бележка -сертификат , който УДОСТОВЕРЯВА , че този бетон ( след 28дни при лабораторните изпитания) е качествен и може да понесе проектните натоварвания !!! 5. Понеже всичките “строители” по документи се явяват само доставчици на стр.механизация , бетон, чакъл, трошено-каменна фракция и т.н. , то ВСИЧКИ ТЕ по смисъла на закона ( ЗУТ) и закона , с който бе създадена Камарата на Стриотелите в България : то нито един “доставчик” не носи гаранция за готовата магистрала !?! Такава гаранция трябва да носи държавната пощенска кутия : “Автомагистрали” !?! , която както се разнра е куха структура създадена да обслужи точно тази схема за кражба и заобикаляне на Закона За Обществени Поръчки ( ЗОП)!!!

а си най -обикновен червен боклук,понял?!

Това , че си тъп и не вдяваш написаното не ти помага по никакъв начин : нито да го разбереш , а още по-малко да го коментираш .

еми, какво? извъртели са ги нещата по български... Как е възможно това след като всеки що-годе интелигентен човек видя как е строен 45 години комунизъмът??!! Нищо старо не е забравено - размиване на отговорност и крадене на корем.

Понятие "строително разрешение" не съществува в закона има единствено разрешение за строеж. Това грешно понятие беше въведено от неграмотните журналисти и се ползва заедно с бабешкото "натурален акт".

+1

WTF??? Уволняваме по съмнения? И аз има някакви съмнения, че фигуранта е комунистическа подлога на чужда държава и известен криминален елемент, както и че цялото временно правителство е "съветвано" от виден криминален елемент и враждебна държава. Как да ги уволня всичките? Пълна пародия, толкова елементарно е сглобено всичко, че чак обижда...

Щом ви пернат по крадливите ръце, вднага пищите "Съветско правителство". Ако потърпевшия (плеснатият по крадливите ръце) ви е неприятел - може, това е евродемокрация и справедливост.

Какви съмнения, бе? Всички знаят как се получава работа по доходните обекти при баце. Така се купуват къщи в барселона , а г-н Горанов виждам, че е купил сега (когаро вече не е на власт от няколко месеца) офиси за милиони. Много работят тия, бе.

Герберастката Бомба-Шефка на Агенцията по вписванията преди минути беше Обезвредена !! Уволнена е за саботириане на държавни органи . Браво!

По-скоро жената не искаше да нарушава закона, защото ще и се потърси отговорност. Иначе дреме и за работата. Повярвай никой държавен служител не иска да е шеф където и да е при тази хунта в момента!

Те само при ГЕРБ искат!!! Там си правят, каквото си искат!!! Виж шефа на ДАНС!!!!

Банките не могат да бъдат принудени да блокират сметки с писмо в свободен текст. Това все пак е правова държава.

Самия факт, че имаме министри, на които това не е ясно е доказателство за некомпетентно управление.

Мариана Николова, Ревизоро, Дани Кирилов, Деси Танева и останалата паплач бяха топ професионалисти,нали?!?! Я се скрий и недей да ръсиш тъпотия!

Конкретно защо не са професионалисти? Това като измислиш пак ела да си говорим.

..а, този проблем с правовата държава скоро ще бъде отстранен! Все пак - Партията се е заела с него!

Банките не са принудени, към тях е отпраено искане ... Между другото по закона "Магнитски" няма съдебни решения и никой не може да "принуди" банките, но те го спазват...

Ако искат да ползват SWIFT го спазват. Иначе ги резват от системата, и да ходят да се жалват на арменския поп.

Моля всички които смятат за правилно да се дадат милиони преди да има даже проект....да ми се обадят. Аз имам желание да им помогна...дайте ми парите си...и после ще ви направя такъв проект,че...свят ще ви се завие....чакам Ви...

Правилно! Първо трябва да полетят едни пликчета с ром и след това всичко останало. Само не забравяйте да оставите телефоните и да си приготвите листчета и химикалки