Туристическият бизнес в Смолян поиска подкрепа при подготовката на кадри
Правим всичко възможно да развием Смолянска област като четирисезонна дестинация, заяви Марияна Николова
Обратно в новинатаКоментари - Туристическият бизнес в Смолян поиска подкрепа при подготовката на кадри | Бизнес.dir.bg
Коментари
Природата около Смолян е много красива, но не съм сигурен че развитието ще дойде от кадри в туризма. Там е добре да се развият технологични фирми, например да произвеждат изкуствени стави, колена...неща които струват 5-10 бона. Или фирма за карбонови велосипеди. Защо уолтопия е в София а не в Смолян? Нали са катерачи? Не може ли Смолян да ги привлече? Мои познати в Швейцария си преместиха фирмата в едно село там заради ниски донъци. Защо данъчната политика не води до интерес към тези региони?
Аз повече на български ски курорт не стъпвам, само измамници и супер завишени цени. До Италия или Австрия с колата. Цени на еспресо на пистата - 1 евро, капучино от 1,80 -2,40 евро,сервирано в порцеланови чашки и с усмивка. Пици от 6 евро до най-скъпите - 14,00 евро също на ски пистите. Сандвичи и картофвки за един човек са между 5 - 7,50 комплекта, вино в Италия чашата от 2 - 40 евра. Уникално обслужване и никакво мрънкане като банскалиите!
Вместо да ходят в Австрия или Германия бих отишъл в Смолян. Само че с 20 години стаж в Туризма ще искам адекватно заплащане. Искате да внасяте Евтина работна ръка която няма идея какво да прави. Собствениците не разбират че един хотел или ресторант не са само лъскав мрамор и скъпи сгради. Като ви продадат Черен хайвер с най евтиноото вино ще ме разберете. Ревете молете и фалирйте. На мен не ми се работи в чужбина, но и по 16 часа на ден не ми се работи в България. Обществена тайна е че се работи по 16 часа не защо няма персонал, а защото плащат данъци за един работник който работи за двама. Само че той е недоспал и уморен и никой не иска такова изтормозено обслужване. Плащаш с фъстъци получаваш маймуни.
Предполагам туристите в Смолян търсят карначета къс салата кисело зеле и ракия. Не знам колко ще си поръчат черен хайвер. От тук тръгва проблема.Боко ви го каза -матряла е лош. Между другото аз обичам салатата, но свинското не ми понася. В Бг и Европа като цяло, няма хубаво телешко. Та не зням. Труден проблем. Най-добре си стой там където ти плащат. Между другото, в Швейцария плащат по-добре. В Сент Мориц бармана беше Немец и каза че ходи на гурбет в Швейцария. Та разгледай и други опции.
Тур операторите ще вземат поредните безвъзмездни помощи (от нашите пари) и пак няма нищо да препратят към изтормозеният клиент. В закона пише - "Трябва да върнат в рамките на 12 месеца от датата на стартиране на отложеното поради Ковид пътуване". И дума не се споменава какво ще се предприеме или ще има като следствие на неизпълнението на този закон. Аз съм потърпевш, и тур оператора ми се хили доволно и не смята да връща нищо.... това е положението - ако някой иска да се свърже с мен (журналист или предаване по тв) моля пишете - готов съм да застана с името си и документите си.
Туристическия бизнес в Смолян да се научи първо, че с трици маймуни се не хващат и за 650 лева бруто работници могат само да гледат в мокрите си сънища... Професионален готвач съм и когато преди три години търсех работа там ми предложиха толкова. Е, сега съм готвач в Бремен и ще си премълча колко получавам, но въпреки коронавируса нито за ден не съм си и помислил да се върна в България да работя- още повече в Смолян. Там скоро и катериците ще емигрират, особено с това гербаво управление...