Туристическият бизнес в Смолян поиска подкрепа при подготовката на кадри

Правим всичко възможно да развием Смолянска област като четирисезонна дестинация, заяви Марияна Николова

Обратно в новината

Коментари - Туристическият бизнес в Смолян поиска подкрепа при подготовката на кадри | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кадри за какво ???!!!! Не виждате ли,че копелетата затварят всичко по света за бличкото бъдеще.

Подготвяйте, подготвяйте-то туризъм не остана

Туристическия бизнес в Смолян да се научи първо, че с трици маймуни се не хващат и за 650 лева бруто работници могат само да гледат в мокрите си сънища... Професионален готвач съм и когато преди три години търсех работа там ми предложиха толкова. Е, сега съм готвач в Бремен и ще си премълча колко получавам, но въпреки коронавируса нито за ден не съм си и помислил да се върна в България да работя- още повече в Смолян. Там скоро и катериците ще емигрират, особено с това гербаво управление...

Принципно си прав, но като си в къщи и тия пари не ти дават.

Тур операторите ще вземат поредните безвъзмездни помощи (от нашите пари) и пак няма нищо да препратят към изтормозеният клиент. В закона пише - "Трябва да върнат в рамките на 12 месеца от датата на стартиране на отложеното поради Ковид пътуване". И дума не се споменава какво ще се предприеме или ще има като следствие на неизпълнението на този закон. Аз съм потърпевш, и тур оператора ми се хили доволно и не смята да връща нищо.... това е положението - ако някой иска да се свърже с мен (журналист или предаване по тв) моля пишете - готов съм да застана с името си и документите си.

Вместо да ходят в Австрия или Германия бих отишъл в Смолян. Само че с 20 години стаж в Туризма ще искам адекватно заплащане. Искате да внасяте Евтина работна ръка която няма идея какво да прави. Собствениците не разбират че един хотел или ресторант не са само лъскав мрамор и скъпи сгради. Като ви продадат Черен хайвер с най евтиноото вино ще ме разберете. Ревете молете и фалирйте. На мен не ми се работи в чужбина, но и по 16 часа на ден не ми се работи в България. Обществена тайна е че се работи по 16 часа не защо няма персонал, а защото плащат данъци за един работник който работи за двама. Само че той е недоспал и уморен и никой не иска такова изтормозено обслужване. Плащаш с фъстъци получаваш маймуни.

Аз повече на български ски курорт не стъпвам, само измамници и супер завишени цени. До Италия или Австрия с колата. Цени на еспресо на пистата - 1 евро, капучино от 1,80 -2,40 евро,сервирано в порцеланови чашки и с усмивка. Пици от 6 евро до най-скъпите - 14,00 евро също на ски пистите. Сандвичи и картофвки за един човек са между 5 - 7,50 комплекта, вино в Италия чашата от 2 - 40 евра. Уникално обслужване и никакво мрънкане като банскалиите!

Природата около Смолян е много красива, но не съм сигурен че развитието ще дойде от кадри в туризма. Там е добре да се развият технологични фирми, например да произвеждат изкуствени стави, колена...неща които струват 5-10 бона. Или фирма за карбонови велосипеди. Защо уолтопия е в София а не в Смолян? Нали са катерачи? Не може ли Смолян да ги привлече? Мои познати в Швейцария си преместиха фирмата в едно село там заради ниски донъци. Защо данъчната политика не води до интерес към тези региони?

Е, ти какво очакваш? Те са се подготвили да хващат балами. Какво ти пречи да си караш ските и да не им пиеш кафето. При Тошо си носехме термоси и сандвичи, макар чая на Алеко да беше стотинки. Все пак е хубаво да се разходиш до Боровец за ден и да си спиш в твоето легло.

Предполагам туристите в Смолян търсят карначета къс салата кисело зеле и ракия. Не знам колко ще си поръчат черен хайвер. От тук тръгва проблема.Боко ви го каза -матряла е лош. Между другото аз обичам салатата, но свинското не ми понася. В Бг и Европа като цяло, няма хубаво телешко. Та не зням. Труден проблем. Най-добре си стой там където ти плащат. Между другото, в Швейцария плащат по-добре. В Сент Мориц бармана беше Немец и каза че ходи на гурбет в Швейцария. Та разгледай и други опции.