Свързаха газопроводите TAP и TANAP от Южния газов коридор

Природен газ от Азербайджан ще потече към Европа през 2020 година

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ердоган заби гоооляма тапа в российския гЪзопровод! ревете крепостни!

Днес газ от Азърбаджан, утре от Туркменистан, вдруги ден от Израел и Египет. Ето това наричам аз свободен пазар!

Тъпи алкаши с ватени, чувствате ли краха на ватната бензоколонка ? Русия е само една бензоколонка за Европа. 70% от руския БВП пада върху газта и петрола. Общо 95% от БВП на империята пада върху природни суровини, а само 5% падат върху други индустрии, включително оръжие. С намаляването на цените им руският БВП падна. През 2016 г. те бяха изпреварвани от малка Южна Корея-държава без полезни изкопаеми.

това е истинска снимка на тръбата, е много голем смех! тръбите във Варта за ЮП бяха с диаметър поне над 0,5 м. а за транзитната газ през добруджа бяха 0,7 м.!!!

Ама с тоя тръбошляк,ще плашат Газпром ли бе ! И от това чудо,ще се захранва Европа !Боже,какво доживях !

А бе, мигрантите на околовръстното направиха аналния отвор на Щерев с 10 пъти по-голям диаметър от тези тЪрЪбички!!! Тези майтап ли си правят?

от кога вярваш на снимки? Или видя накъде представителите на фирмите на тази снимка? Кой знае от къде го е изкопал това редактора.

Не ти се ще да вярваш,нали !

Като я гледам тая тръбичка,само нашето село не може да захрани !

Шило

Някой попита за параметрите на проекта. Азерите могат да доставят максимално 16 млрд. куб. метра газ годишно! За сравнение- толкова е договора межзу Русия и Турция за доставки на газ само по едната тръба. Каква ще е цената- зависи. Не знам да има договорки, включващи стойност на транзитни такси, подръжка на трасето и т.н. Както и на какза себестойност се добива газа и планираната печалба. Но...Няма да е даром.

Лоша работа, а. Пак едничка Русия ни остана.

Шило

Може би, не знам. Като изтървеш питомното и тръгнеш да гониш дивото, обикновенно оставаш прецакан.

Азерите продават по 60 млрд куб.м. на Русия под 100 долара 1000 куб.м, защото нямат други тръбни връзки и са изнудвани с договори и квоти от преди години. Дали пък няма да са доволни да продават на 150 долара на Европа и 30-40 долара транспорт (2 долара на 100 км), поне докато се освободят от руската зависимост и изнудване.

Шило

Дада, колко е потенциала на Шах Дениз 2?

Ми потърси бе, все някой друг ли трябва да ви отваря очите? ТANAP, чийто контролен дял принадлежи на SOCAR (58%). Според Алиев, Азербайджан се интересува от увеличаване на доставките на газ за Европа. "Това е най-атрактивният пазар за нас", каза той, добавяйки, че потвърдените запаси на газ в Азербайджан се оценяват на 2,6 ТРИVИОНА кубически метра. Какви са целите на газопровода. След 2020 г. още пренася 10 млрд. куб. метра на година - до Европа. След 2026 г. капацитетът на коридора може да бъде увеличен до 31 милиарда кубически метра газ, поради изграждането на допълнителни газови компресорни станции. Номера обаче е че и Туркменистан може да се включи и тогава става много неприятно за Газпром

Стягат някакви си тръби за фекални маси към хъбЪТ МУ на БУДАлата!!!

си печелят , нека Ердоган да цъфне - той вече и върза икономически, с новата съветска дружба! Внос от САщ, момчета! Отличничката в ЕС по икон ръст Полша подписа с тях договор вече! Е за тва е с най- висок ръст! Доги да кретас Путин, да му вдига цените като на нас о 2 пъти в година, да прецъфти дано...

Само да ви кажа! ТАНАП е започнат на ниво проект 2012г. и е пред приключване! Тръбата от България до Гърция е предвидена от 2008г. и още не е започната :))))

Страхотна диверсефикация ,руска газ от азерска тръба ,всъщност и тръбата е та Газпром ,някой ако си мисли ,че Азербейджан и тръбите чу са нещо различно от Газпром и Русия дълбоко се лъже ,Само байрака е друг цвят ,освен това това находище е ограничено и е предвидено да се допълват тръбите д руска газ ,тези газопроводи бяха план Б на Русия да си продава газта ,да не говорим ,че тръбите минават повече от 1000 километра през турска територия и султана няма да пропусне да свали няколко кожи за транзит от последващите ползватели.

Точно обратното е. Русия ни препродава азерски газ на двойна и тройна цена. Газпром държи находищата и плаща жълти стотинки да помпа газа към Путлеристан. А на другаде Азерите нямаха тръби и бяха изцяло зависими от Русия. Само че сега и те са свободни повече и ние имаме алтернатива. 1000 километра товарят 20 долара към стойността. Всъщност Путлер премести Южен поток към Турски точно с целта да обезсмисли ТАНАП. Само че се набута. Чрез кросовър доставки сега Турция доставения Газ през Турки поток ще прехвърля към ТАП, а входящия от Азербейджан ще си го ползва, като така си спести тези 20 долара за транспорт за сметка на Русия. Та джуджака не само те не обезсмисли ТАНАП, а и даде още аргументи за строежа му.

Има шанс, руското енергийно робство да свърши, ама честно казано, дори не ми се вярва, че ще се случи! :)) Очаквам пак нещо да измислят! А то, тръбата до Гърция, още не е започната!

Пак се изказваш неподготвен! Имаш ли представа за какви количества газ става дума? Това, което ще получи Европа по този маршрут е около 10% от нуждите и. Голяма независимост! Ама давай да пишем, лаф да става. Това, което е съществено е, че Турция и се събират доста приходи от транзитни такси! Сещаш ли се?! Доста газопроводи станаха през нейна територия. Вкусно! А ние ще пием една студена вода, защото има кретени/синички/, които твърдят, че не ни трябва нито газопровод, нито АЕЦ"Белене"!

за другарето мурзилки явно ще се наложи да цитирам по памет какво каза др Жан Виденов при Кеворк Кеворкян 1 Русия винаги ни е продавала газ най-скъпо на нас въпреки че сме най близо и доставката е най-евтина 2 В България дори да дойде на власт най-русофилското правителство 0с най-големите мурзилки това правителство ще бъде принудено да се бори срещу интересите на Газпром и Русия

а както всички знаем др Виденов в момента е шеф на Че Гевара в Пловдив който са най-големите левичари и само дето още не са тръгнали да грабят мандри и да взривяват жп линии

Ще си останем с хъбъ в хъба!

С тази тръбичка, домашно парно ли ще захранават? Или това е диверсификацията. Нещо тъничка ми изглежда.

ти каза, че снимчицата е от този проект ?

Ами да сложат актуална снимка, а не снимка "архив". Нали за това са журналисти! А не само преписвачи от другите издания.

Такива са тръбичките, че инак трудно се бутат тоновете. А това е само една от тръбите, които се очертават в бъдещето.Като Израелската, като Терминала в Александруполис, като тръба Африка-Сицилия и т.н.

не четат, че връзката на България с Гърция ще ни осигури достъп до този азерски газ, а по-късно и газ от Катар и Израел. Не им се чете, щото им е гадно. Дрогарете квичат грозно, зловещо и безсилно, понеже газовата им копанка бавно, но сигурно се отдалечава от зурлите им. Тогава ще им се наложи да си гризат кочината.

Това е като моловете, има го, лъскаво е, но е много скъпо. Можеш да се облизваш, да гледаш и да мериш, но не и да ползваш. Газ от евреи и гърци, като гърците са трета ръка. Иди и си купи, а ние ще гледаме сеир!

който иска да продава повече, намалява цената. Като има само един доставчик за България, както сега е Газпром, той диктува цената.

А някакви параметри - като количество и цена

Щом ще може, да получаваме тогава. Ама, има няколко условности -капацитета на тръбата и заявките към края и, тоест ще има ли нещо и за нас -цената на продукта

много тънка тази тръба :)

Всички пАтоци минават покрай нас, а ние гледаме като телета в железница. :)))

И какъв е капацитетът на тези тръбички ...

демек казано по друг начин - Турция си диверцифицира доставките на газ, ако Русия спре подаването Турция продължава да получава газ от Азърбайджан и Императора няма да може да ползва Патока като лост за манипулации върху Турция А какво означава това за нас? Това означава че даже Патока да бе минал през Бургас количеството транзитен газ през него щеше да е много по малко - щото той би захранвал Одрин и околностите му а Анадола ще се захранва от азерска газ. Демек мурзилките тука дето ореваха орталъка за пропуснати ползи са малко в грешка- количествата газ транзитирани през България за Турция така или иначе щяха да намалеят след пускане на азерските доставки и дори да спрат. Ердоган направи това дето Борисов се мъчи да направи- осигури си няколко източника на газ и Императора вече не може да му извива ръцете

хубаво... ама Шах Дениз се разработва от консорциум в който акционер е и Лукойл;)

jedimonster@abv.bg

Капацитета на "Шах Дениз" е максимум (а както знаем никога не се използва максимума някъде 81% е реално) 12 млрд. кубически метра на година (самият газопровод е със същият капацитет). По последни данни Турция е купила от Русия за миналта година 29 млрд на година. кубически метра газ. "Шах Дениз" се разработва съвместно от "Лукойл" и "Азергас" като азербейджанците са продали 50% от капацитета на "Газпром" (или просто казано всичко което могат да добият от своята част на находището) другите 50% са на "Лукойл". Кое точно е "диверсифицирала" Турция? Турция получава 12 млрд. кубически метра на година по "Синпоток" и още 17 млрд. на година чрез : Украйна, Румъния и България. Следващата година ще получава 15 млрд. кубически метра по "Турски поток" и 12 млрд. по "Син поток" + 2-3 млрд от Иран. ТАП и ТАНАП са изцяло за Гърция и Италия (като покриват "само" 25% от нуждите на тези две страни).

Този газ не е руски и не мирише на хубаво.

Хората строят, а ние чакаме да ни дойде свише...

кожен гвоздей за Газпром.

Ща ни отиде ХЪБ-чето на вятъра, а колко линийки чертахме. Теменужка изхаби поне 5 часа да се пени и показва как ще се движи газта - ха от тук, ха от там и право у хъба, а сега ?

Точно обратното другарю, точно обратното.

Точно обратното на кое бе комсомолец ?

Що бокича не е там да резне лентичката ?