Успешно беше завършено свързването на Трансадриатическия газопровод (TAP) с Трансанадолския газопровод (TANAP), съобщава агенция АНА-МПА, като се позовава на съобщение на TAP.

Заварката е била извършена на границата между Гърция и Турция в присъствието на представители на компаниите на двата газопровода.

В съобщението се казва, че "това свързване е още един важен момент в реализирането на Южния газов коридор, един нов енергиен маршрут, който ще увеличи енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните доставки. По Южният коридор ще се транспортира природен газ от находището "Шах Дениз II" в Каспийско море към Турция и оттам - към европейските пазари".

Генералният директор на TAP Лука Скепати е заявил, че събитието е важна крачка напред и е припомнил, че според графика доставките на природен газ по Южния газов коридор за Европа трябва да започнат през 2020 г.

Трансанадолския газопровод (TANAP) преминава през Азербайджан, Грузия и Турция, а Трансадриатическия газопровод (TAP) - през Гърция, Албания и достига до Италия през Адриатическо море.

Чрез интерконектора Гърция - България (IGB) и България ще може да получава природен газ от Азербайджан по Южния газов коридор.